You are here

Τρεις εν ενεργεία βουλευτές στο μικροσκόπιο του ελεγκτή

19/09/2020 08:06

Στο μικροσκόπιο της ελεγκτικής υπηρεσίας για εις βάθος διερεύνηση των δανειακών συναλλαγών τους με το Συνεργατισμό, βρίσκονται τρεις εν ενεργεία βουλευτές.

Οι βουλευτές περιλαμβάνονται στις 14 υποθέσεις δανείων ΠΕΠ του Συνεργατισμού που εξετάζει ο γενικός ελεγκτής, για τις οποίες φαίνεται να προκύπτουν θέματα προς περαιτέρω διερεύνηση.

Σε επιστολή του προς την ad hoc επιτροπή για τα δάνεια ΠΕΠ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει ότι από τα 54 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που διερευνά η ελεγκτική υπηρεσία, τα 21 είναι εν ενεργεία βουλευτές και σε κάποια δεδομένη στιγμή της περιόδου από 31 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, είχαν είτε οι ίδιοι, είτε συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα, μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Προσθέτει πως από τα 14 ΠΕΠ για τα οποία σύμφωνα με τον προκαταρκτικό έλεγχο φαίνεται να προκύπτουν θέματα προς περαιτέρω διερεύνηση, οι τρεις είναι εν ενεργεία βουλευτές.

Λεπτομέρειες για τις τρεις περιπτώσεις

Σε ότι αφορά τις τρεις περιπτώσεις παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με την αναδιάρθρωση δανείων, «παρκαρισμένα» δάνεια (parked loans) και διαγραφές δανείων, εκεί όπου είχαν εφαρμοστεί.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το συνολικό υπόλοιπο των δανείων του κάθε βουλευτή και των συνδεδεμένων με αυτόν προσώπων/εταιρειών κατά τη στιγμή της λύσης αναδιάρθρωσης, το συνολικό ποσό που αφορά διαγραφές και το ποσό που αφορά «parked loans». Το εν λόγω ποσό παρουσιάζεται προσωρινά ως ενδεχόμενη υποχρέωση και  καθίσταται απαιτητό εάν ο δανειολήπτης αθετήσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση πλήρους αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου δανείου, το εν λόγω ποσό διαγράφεται.

Στην πρώτη περίπτωση βουλευτή, καταγράφεται υπόλοιπο €2,6 εκ. κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, και «παρκαρισμένο» ποσό €429 χιλ.

Στη δεύτερη περίπτωση βουλευτή καταγράφονται δύο δάνεια. Το ποσό του πρώτου βρίσκεται στις €365,2 χιλ. κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης με παρκαρισμένο ποσό €170 χιλ. και το δεύτερο δάνειο ύψους €510,1 χιλ. βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση.

Σε ότι αφορά την τρίτη περίπτωση βουλευτή σημειώνεται υπόλοιπο δανείου €129,2 χιλ. κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, καθώς και διαγραφή ποσού €13,2 χιλ.

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος της έρευνας για δάνεια ΠΕΠ στο Συνεργατισμό, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί κατόπιν αιτήματος των μελών της ad hoc επιτροπής.

Ο γενικός ελεγκτής αποδέχθηκε το κάλεσμα της επιτροπής για διεύρυνση του ελέγχου τόσο αναφορικά με τις περιπτώσεις ατόμων, όσο και για τις χρονικές περιόδους που τα μέλη της ad hoc επιτροπής επιθυμούν να εξεταστούν.

Πάντως τόσο τα μέλη της επιτροπής, όσο και ο γενικός ελεγκτής σημείωσαν ότι ο έλεγχος δεν θα πρέπει να διευρυνθεί σε βαθμό που να μην μπορεί να ολοκληρωθεί.

Της Μαρίας Χαμπή