You are here

Τριγμοί στη συνεργασία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ λόγω ταμείου κουρεμένων

10/12/2018 16:43

Τριγμούς στη συνεργασία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η οποία τις τελευταίες μέρες δημιούργησε τις προϋποθέσεις για προώθηση και υλοποίηση εισηγήσεων του ΔΗΚΟ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, φαίνεται να προκαλεί η συζήτηση για το ταμείο αλληλεγγύης, που προορίζεται για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων.

Το ΔΗΚΟ είχε ξεκαθαρίσει ότι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αλλαγή του σκοπού του ταμείου με διαγραφή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και η προικοδότηση του ταμείου με ποσά από τον προϋπολογισμό, θα αποτελούσε μια από τις προϋποθέσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Η άρνηση του υπουργείου οικονομικών να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΗΚΟ όπως συμπεριληφθεί άμεσα μέσω τροποποίησης στον προϋπολογισμό του 2019, κονδύλι €25 εκ. γα το ταμείο αλληλεγγύης, προκάλεσε σήμερα την αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως τη μετέφερε σήμερα στα μέλη της επιτροπής ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, είναι όπως το κονδύλι των €25 εκ. ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2019, μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Ο κ. Παντελή υποστήριξε ότι εφόσον ο προϋπολογισμός έχει αποσταλεί στις ευρωπαϊκές αρχές και έχει εγκριθεί, δεν μπορεί να επέλθει μια τέτοια αλλαγή με την προσθήκη άλλων €25 εκ. εκ των υστέρων.

Ο κ. Βότσης επικαλέστηκε την κατάθεση 48 τροποποιήσεων με κόστος πέραν των €16 εκ. εκ μέρους της κυβέρνησης για να υποδείξει ότι με βάση τη θέση του υπουργείου θα έπρεπε και αυτές οι τροποποιήσεις να έρθουν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

«Υπάρχει οροφή για τα €25 εκ. αλλά όχι για τα €16 εκ. που συζητήσαμε πριν από λίγο? Εγώ δεν θα ψηφίσω τις τροποποιήσεις και θα επηρεάσω και την ομάδα μου. Να έρθουν και αυτά με το συμπληρωματικό», υπέδειξε ο κ. Βότσης.

Η επιτροπή οικονομικών αποδέσμευσε τις προηγούμενες ημέρες ανάλογο κονδύλι για το ταμείο αλληλεγγύης, από τον προϋπολογισμό του 2018.

Σταυρώστε άλλα κονδύλια, λέει ο Α. Νεοφύτου

Απαντώντας στις αντιδράσεις του κ. Βότση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τους βουλευτές να εντοπίσουν άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία και μπορούν να  δεσμεύσουν ως ασφαλιστική δικλείδα αναφορικά με την συμπερίληψη των €25 εκ. του ταμείου, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2019.

«Βρέστε κονδύλια του προϋπολογισμού και σταυρώστε τα και θα είναι η ασφαλιστική δικλείδα», είπε σημειώνοντας ότι «τα €16 εκ. δεν είναι η άποψή μου να τα καταψηφίσετε αλλά, δικαιούστε να τα σταυρώσετε».

Ο κ. Βότσης απέρριψε την εισήγηση του κ. Νεοφύτου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τροποποίηση μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού. «Εάν έχετε πλειοψηφία προχωρήστε χωρίς εμάς», ανέφερε.

Συνταγματικά προβλήματα στις προτάσεις νόμου

Η επιτροπή οικονομικών συζήτησε επίσης τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν εκ μέρους βουλευτών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Αλληλεγγύης για την αλλαγή του σκοπού του ταμείου αλλά και την προικοδότησή του με κρατική ακίνητη περιουσία αξίας €100 εκ., στη βάση εισηγήσεων που έθεσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο υπουργός οικονομικών.

Με βάση τις προτάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, το ταμείο θα προικοδοτηθεί με 14 κρατικά ακίνητα από 16 που είχαν περιληφθεί αρχικά στον σχετικό κατάλογο ακινήτων.

Όπως ενημερώθηκε η επιτροπή, δύο τεμάχια έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο και το ένα διαχωρίστηκε σε δύο με αποτέλεσμα ένα τεμάχιο να δοθεί στην Αρχή Λιμένων, άλλο τεμάχιο στη μαρίνα Λάρνακας ενώ, το τρίτο κηρύχθηκε εθνικό δάσος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας των προτάσεων καλώντας την κυβέρνηση να απευθυνθεί στον νομικό της σύμβουλο, τον γενικό εισαγγελέα.

Ο κ. Παντελή σημείωσε πως έχουν αφαιρεθεί πρόνοιες που ενδέχετω να προκαλέσουν πρόβλημα και πως η νομική υπηρεσία θα διενεργούσε νομοτεχνικό έλεγχο εάν επρόκειτο για νομοσχέδιο.

«Καλώ την κυβέρνηση ως οφείλει, να απευθυνθεί στο νομικό της σύμβουλο για το ταμείο αλληλεγγύης που δεσμεύει δημόσια περιουσία €100 εκ. και που θα δίνει εκατομμύρια σε βάθος ετών για την αποζημίωση των δισεκατομμυρίων που κουρεύτηκαν. Η κυβέρνηση οφείλει να το ελέγξει από συνταγματικής άποψης», είπε ο κ. Στεφάνου.

Λειτουργός της γραμματείας της επιτροπής οικονομικών υπενθύμισε ότι οι ρυθμίσεις επιλέχθηκαν με τη σύμφωνο γνώμη του υπουργείο οικονομικών, όπως προωθηθούν μέσω προτάσεων νόμου για σκοπούς επίσπευσης της διαδικασίας. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι εάν οι προτάσεις τίθεντο ενώπιον του γενικού εισαγγελέα θα κρίνονταν αντισυνταγματικές, λόγω του ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα στη βουλή να επιλέγει κρατικά ακίνητα για την παραχώρησή τους σε ένα ταμείο προς διαχείριση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος του εφόρου ελέγχου  κρατικών ενισχύσεων ο οποίος υπέδειξε ότι σε σχέση με την κάλυψη απωλειών φυσικών προσώπων δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης καθώς δεν υπάρχει συσχέτιση με οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, επεσήμανε, προκύπτει ζήτημα τυχόν εκμετάλλευσης των κρατικών ακινήτων σε περίπτωση μεταφοράς της δημόσιας περιουσίας που θα διαχειρίζεται το ταμείο.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που οι περιουσίες παραχωρηθούν σε οικονομικές μονάδες, δηλαδή επιχειρήσεις, θα πρέπει να ελεγχθεί πως αυτό θα γίνει με βάση τους όρους της αγοράς, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή