You are here

Βουλή: Πρώτη απόφαση για εκποιήσεις και έπονται κι άλλες

22/04/2021 17:30

Στην αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021 προχώρησε η Βουλή, εγκρίνοντας την πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ και έξι αποχές εκ μέρους της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Σκοπός της πρότασης νόμου που ψηφίστηκε, είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους VIA, που αφορά στην πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή μέχρι την 31ηΙουλίου 2021 για περιπτώσεις:

-κύριας κατοικίας η οποία χρησιμοποιείται για τη διαμονή του χρεώστη και της οικογένειάς του για περίοδο πέραν των έξι (6) μηνών κατ’ έτος και η αξία της δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο τις €350.000, καθώς και

- επαγγελματικής στέγης πολύ μικρής επιχείρησης που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €2 εκατ.

Με προφορική τροπολογία που έγινε αποδεκτή, η Βουλή διεύρυνε την κάλυψη της πρότασης νόμου, ώστε οι κύριες κατοικίες που προστατεύονται από τις εκποιήσεις να είναι αξίας μέχρι €500 χιλ. και να συμπεριληφθούν στο πεδίο κάλυψης του νόμου και τα αγροτεμάχια μέχρι €250 χιλ.

Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, τόνισαν ότι η ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις εκποιήσεις αλλά, δίνει μια προσωρινή ανάσα στους δανειολήπτες εν μέσω πανδημίας.

Στο τέλος της συνεδρίας, η Ολομέλεια θα εξετάσει και σειρά άλλων προτάσεων νόμου που αφορούν σε αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, καθώς και πρόταση νόμου που κατατέθηκε εκ μέρους της ΕΔΕΚ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία έχει το περιεχόμενο του αποσυρθέντος νομοσχεδίου «περί δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Βουλής έχει ληφθεί παρά τις προειδοποιήσεις τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης από οίκους αξιολόγησης τόσο του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των τραπεζών.

Μ.Χ.