You are here

Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ πίσω οι καταθέτες Λαϊκής

04/09/2019 12:56

Στα 5 με 6 σεντ για κάθε ευρώ που έχασαν στο κούρεμα των καταθέσεών τους, αναλογούν μέχρι στιγμής τα χρήματα που αντιστοιχούν στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας από τη διαχείριση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, η οποία εισήλθε σε εξυγίανση το 2013.

Ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής θεσμών της βουλής ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής, μετά τις διάφορες πωλήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία θα διατεθούν στους πιστωτές, ανέρχονται στα €192 εκ.

Στο πιο πάνω ποσό προστίθενται και τα €34 εκ. που είναι οι μετοχές της πρώην Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Αναλυτικότερα είπε ότι «είναι οι απούλητες μετοχές της Τρ. Κύπρου οι οποίες είναι γύρω στο 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου. Με τον πιο πρόσφατο υπολογισμό η αξία της μετοχής είναι στο €1,6, δηλαδή γύρω στα €34 εκ.», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ηροδότου.

Υπενθύμισε ότι η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων είχε αποτιμηθεί τον Μάρτιο του 2013 σε €663 εκ.με το μερίδιο που είχε η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου να είχε αποτίμηση την ίδια περίοδο στα €382 εκ. Παράλληλα ο κ. Ηροδότου είπε πως, η αρχή εξυγίανσης είχε πωλήσει το 50% του μετοχικού πακέτου της πρώην Λαϊκής με έσοδα περίπου €65 εκ. ενώ το άλλο 50% που απομένει αποτιμάται στα  €34 εκ.

«Άρα χάθηκαν από πλευράς αξίας €283 εκ.  από τα €663 λόγω καθαρά της διακύμανσης της μετοχής της τράπεζας Κύπρου», είπε.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε επίσης ότι ως ΚΤ θα ήθελαν να προχωρήσει όσο το συντομότερο η διαδικασία του διορισμού του εκκαθαριστή.

«Ως ΚΤ κινούμαστε σε δυο επίπεδα, αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε να βρούμε τον πιο ασφαλή τρόπο για να προχωρήσουμε στη διαδικασία τερματισμού ή αναστολής της εξυγίανσης (ζητούμε νομική άποψη), για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκκαθάριση ώστε να μπορέσουν να πάνε τα λεφτά στους καταθέτες», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, «το ΔΣ έλαβε πρόσφατα την απόφαση και ξεκίνησε το διαγωνισμό εξεύρεσης εκκαθαριστή για να προτείνουμε στο δικαστήριο».

Οι εισπράξεις από πωλήσεις

Ο κ. Αλεξάνδρου αναφερόμενος στις πωλήσεις που έκανε ο διαχειριστής είπε ότι από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία εισέπραξε τον Γενάρη του 2017 €2,2εκ. Τον Ιούλιο του 2017 υπογράφηκε τελική συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία έναντι €2,5 εκ. Τον Ιούλιο του 2017 υπέγραψαν επίσης συμφωνία για πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία για το ποσό των €14,3 εκ.

Όσον αφορά την πώληση των τριών ελληνικών θυγατρικών, είπε ότι έγινε μέσω συμβούλου για το ποσό των €73,5 εκ.

«Σήμερα έχουν εισπραχθεί συνολικά €223,006.603, απο τα οποία ξεκαθάρισαν €192 εκ. μετά τις διάφορες πληρωμές που έχουν γίνει σε δικηγορικά γραφεία και άλλους ύψους περίπου €31,4 εκ.», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα ποσά που έχουν καταβληθεί σε δικηγόρους, είπε ότι ανέρχονται περίπου στα €18,9 εκ. τα οποία καταβλήθηκαν ως εξής: €6 εκ. πληρώθηκαν για την υπόθεση της Λαϊκής εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, άλλα περίπου €3,6 εκ. στη δικαστική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ποσό €4,9 εκ. δόθηκε για πληρωμές σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας και €736 χιλ. σε δικηγόρους στην Κύπρο για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Επίσης δόθηκε ποσό €1,5 εκ. σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαικής στη Βρετανία , €1 εκ. σε δικηγόρους στην Ελλάδα και €194 χιλ. στην Ουκρανία. Σε δικηγόρους στη Ρωσία πληρώθηκε ποσό €576 χιλ., στη Μόσχα άλλες €115 χιλ. ενώ ποσό €49 χιλ. δόθηκε σε άλλα δικηγορικά γραφεία.

Είπε πως εκκρεμεί ένα ποσό €13 εκ. που δεσμεύτηκε στη Μάλτα λόγω αποφάσεων δικαστηρίων, για την απελευθέρωση των οποίων, πρέπει να αποταθεί η Αρχή Εξυγίανσης στις αρχές της Μάλτας ή να αποταθεί ο εκκαθαριστής.

Ο κ. Αλεξάνδρου συμφώνησε πως αν περιουσιακά στοιχεία πωλούνταν με ταχύτερο ρυθμό τα εισοδήματα θα ήταν πολύ περισσότερα», αλλά εξήγησε πως χάθηκαν περίπου €250 εκ. από την μείωση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ πρόσθεσε ότι θυγατρικές εταιρείες της Λαϊκής παρουσίαζαν συνεχώς λειτουργικές απώλειες, η προσαρμογή της αποτίμησης που έκαναν ενδιαφερόμενοι επενδυτές και «το μένος των ξένων εποπτών», που προσπάθησαν να ανακαλέσουν τις άδειες των θυγατρικών της Λαϊκής.
 
«Είναι ψίχουλα που μπορέσαμε να μαζέψουμε σε σύγκριση με τα €4 δις των κουρεμένων αλλά αν δεν τα παίρναμε αυτά ίσως να πληρώναμε δύο φορές περισσότερα αν ανακαλούνταν οι άδειες των των θυγατρικών (της πρώην Λαϊκής) στο εξωτερικό.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε ότι «με βάση την ενημέρωση που είχαμε σήμερα φαίνεται ότι έχουν πουληθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής πλην των μετοχών που υπάρχουν στην Τράπεζα Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «οι μετοχές που υπάρχουν στην Τράπεζα Κύπρου είναι της τάξης του 4,8% και ανέρχονται με σημερινή αξία στα €34 εκ.

Σημείωσε ότι η αρχική εκτίμηση της περιουσίας της Λαϊκής ήταν €660 εκ. και στις 31/3/2013 μειώθηκε το ποσό λόγω της μείωσης της αξίας των μετοχών της Τρ. Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει γύρω €250 εκ. μόνο από τις μετοχές που είχε στην Τρ. Κύπρου», ανέφερε.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε ότι, «οι κουρεμένοι κατά €4 δισ. καταθέτες της Λαϊκής ουσιαστικά θα πάρουν για κάθε ευρώ 5-6 σεντ, με τα σημερινά δεδομένα».

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε επίσης ότι «οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής έθεσαν αίτημα να μην πουληθεί το πακέτο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ύψους €34 εκ. και να τους δοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, (αν γίνεται νομικά ή χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες νομοθεσίες).

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η εικόνα είναι άκρως θλιβερή αφού τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής έχουν εξανεμιστεί λόγω καθυστερήσεων, παραλείψεων και  ενεργειών.

«Αν η διαχείριση γινόταν έγκαιρα τότε τα αποθέματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα γα να αποζημιωθούν οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε εξάλλου εξωφρενικά τα ποσά που έχουν δοθεί σε δικηγορικά γραφεία για να υπερασπιστούν τη Λαϊκή Τράπεζα σε αγωγές που κατέθεσαν οι μέτοχοι.

Ο βουλευτής των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «φαίνεται ότι με το νέο χρόνο θα ξεκινήσει η εκκαθάριση για να πάρουν ότι απέμεινε οι κουρεμένοι καταθέτες» για να προσθέσει ότι «εκεί που κουρεύτηκαν κατά €4 δισ. θα πάρουν ψίχουλα δηλαδή κάτι λιγότερα από €200 εκ. και αν πάρουν αυτό το ποσό αφού λυθεί το πρόβλημα με τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου».

Όπως σημείωσε «οι απώλειες των καταθετών ανέρχονται στο 80%».

Ο κ. Πεδρίκης είπε επίσης ότι ζήτησαν από τον διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής Θεσμών σχετικά με την επιστολή και τους λόγους παραίτησης της πρώην διαχειρίστριας Άντρης Αντωνιάδου. Κάτι που ζήτησαν και από την τέως διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και αρνήθηκε επίμονα, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου