You are here

Ξανά επί τάπητος το ταμείο κουρεμένων

09/01/2019 06:58

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών θα τεθεί εκ νέου το θέμα του ταμείου αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, καθώς μετά την έγκριση κονδυλίων συνολικού ύψους €55 εκ., συνεχίζει να εκκρεμεί η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση, με βάση τον προγραμματισμό της επιτροπής, το θέμα θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναμένεται να περιληφθούν οι δύο προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης αναφορικά με την αλλαγή του σκοπού του ταμείου και την προικοδότησή του με κρατικά ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή οικονομικών, λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αποδέσμευσε κονδύλι €25 εκ. που είχε σταυρωθεί πριν από ένα χρόνο, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018.

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν στην επιτροπή οικονομικών ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στον φετινό προϋπολογισμό ποσό άλλων €30 εκ., το οποίο αρχικά, σκόπευε να φέρει προς έγκριση στη βουλή με συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν εκ μέρους του ΔΗΚΟ, που έθεσε όρους για την παραχώρηση στήριξης στο κυβερνών κόμμα για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ώθησαν την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη καταθέτοντας την τελευταία στιγμή σχετική τροποποίηση επί του προϋπολογισμού.

Κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου των €30 εκ., η οποία είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση του συνδέσμου καταθετών Λαϊκής που άσκησε επικρίσεις, κάνοντας λόγο για «αρνητική στάση» του ΑΚΕΛ έναντι των κουρεμένων του 2013.

Το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας αναφορά σε «επίθεση» από τον ΣΥΚΑΛΑ επισημαίνοντας ότι δέσμευση, δεν σημαίνει κατάργηση ή αποκοπή, αλλά έλεγχος του κονδυλίου, υπενθυμίζοντας ότι το κονδύλι είχε σταυρωθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Τρέχουν για αλλαγή του νόμου

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκκρεμούν δύο προτάσεις νόμου εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύης αναφορικά με το ταμείο.

Οι προτάσεις νόμου αναμενόταν ότι θα οδηγηθούν στην ολομέλεια πριν από το τέλος των εργασιών της βουλής για να ψηφιστούν σε συνδυασμό με τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Η επιτροπή οικονομικών αναμένεται να συζητήσει τις δύο εκκρεμούσες προτάσεις νόμου για την αλλαγή του σκοπού του ταμείου αλλά και την προικοδότησή του με κρατική ακίνητη περιουσία αξίας €100 εκ., στη βάση εισηγήσεων που έθεσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο υπουργός οικονομικών, έτσι ώστε να προωθηθούν το συντομότερο στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Με βάση τις προτάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, το ταμείο θα προικοδοτηθεί με 14 κρατικά ακίνητα.

Κατά την τελευταία συζήτηση επί των προτάσεων, το ΑΚΕΛ είχε εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας απαιτώντας όπως η κυβέρνηση απευθυνθεί στον γενικό εισαγγελέα για συνταγματικό έλεγχο των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Της Μαρίας Χαμπή