You are here

Ξανά στα χέρια Συλλούρη η λίστα Γιωρκάτζη

08/07/2020 13:28

Στον πρόεδρο της βουλής αναμένεται να παραδοθεί εκ νέου η λίστα Γιωρκάτζη αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ώστε η ειδική επιτροπή που συστάθηκε με συμμετέχοντες εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να αποφασίσει κατά πόσο αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια.

Το επίμαχο θέμα απασχόλησε ξανά σήμερα την σύσκεψη αρχηγών στη βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη να αναφέρει ότι η επιτροπή θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα όπως για παράδειγμα τα ευνοϊκά δάνεια.

Αποφασίζουν γα δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί άμεσα, είναι κατά πόσο η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια ή εάν επιδέχεται μελέτης, επικαιροποίησης, συμπλήρωσης και αξιολόγησης των στοιχείων που περιλαμβάνει, «για το πόσα στοιχεία είναι αληθή ή όχι», όπως είπε.

Όπως δήλωσε ο κ. Συλλούρης, η επιτροπή θα συγκληθεί αμέσως μετά την επίσημη παραλαβή της λίστας, κάτι που εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει μέχρι αύριο.

Σημείωσε ότι η παράδοση από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει με τη νενομισμένη διαδικασία αυτή τη φορά, στη βάση του νόμου περί κατάθεσης στοιχείων, όπου μια επιτροπή μπορεί να ζητήσει τη λίστα για σκοπούς εργασιών της βουλής και όχι να παραδοθεί αόριστα στον πρόεδρο της Βουλής, χωρίς καμία μελέτη, όπως είχε έκανε η κ. Γιωρκάτζη, κατά την έκφρασή του.

Υπό εξέταση η αξιοπιστία της λίστας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η λίστα θα είναι η ίδια που είχε παραδοθεί και στο παρελθόν και όχι επικαιροποιημένη, προσθέτοντας πως στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστεί κατά πόσο η λίστα είναι αξιόπιστη και μπορεί «ηθικά, δεοντολογικά και νομικά σωστά», να δοθεί στη δημοσιότητα.

Αν δεν θα δοθεί, η επιτροπή θα προχωρήσει στη μελέτη των στοιχείων ενώ, εάν αποφασιστεί η δημοσίευσή της ο καθένας θα μπορεί να τη μελετήσει όπως και η επιτροπή, η οποία ωστόσο θα προχωρήσει και σε άλλα θέματα, ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της μελέτης της λίστας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 31 Ιουλίου, ενώ η πρώτη απόφαση σημείωσε, θα μπορεί να ληφθεί από τις 17 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του αναφορικά με τη σύσκεψη αρχηγών και τη συζήτηση τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων εξέφρασε την άποψη ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα διατηρήσουν τις θέσεις που διατύπωσαν στη σύσκεψη ώστε η λίστα Γιωρκάτζη να δημοσιοποιηθεί τέλος Ιουλίου.

Πέραν της λίστας Γιωρκάτζη, ο πρόεδρος της βουλής παρουσίασε κατά τη σύσκεψη πρόταση νόμου που αφορά στη βελτίωση του νόμου για το πόθεν έσχες. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια εκ μέρους του κ. Συλλούρη για να παραπεμφθεί προς συζήτηση και όπως επεσήμανε, επιδέχεται βελτιώσεων, αλλοιώσεων και προσθαφαιρέσεων.

Της Μαρίας Χαμπή