You are here

ΥΠΟΙΚ: Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων

22/01/2021 12:49

Αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση προς υλοποίηση των δεσμεύσεων της προς τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα που υπερψήφισαν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προτίθεται να καταθέσει αλλαγές στο όλο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη δικαστική διαδικασία, καθώς και τη διαδικασία εκποιήσεων για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών / εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη των διαδικασιών εκποίησης με κύρια έμφαση στις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Η ανακοίνωση προκύπτει με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τον περί Δικαστηρίου νόμο που θα συζητούσε εκτάκτως σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και την αναφορά περί απόσυρσης του νομοσχεδίου, την οποία διόρθωσε αργότερα η υπουργός Δικαιοσύνης.

Προστίθεται ότι τα κόμματα τα οποία υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό ήταν και είναι ενήμερα και πως η οιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά τις προθέσεις της Κυβέρνησης, οφείλεται στο Υπουργείο Οικονομικών που έχει το συντονιστικό ρόλο.

Κυβερνητικό αλαλούμ με το νόμο των δικαστηρίων

Νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, έκανε λόγο για λάθος και κακή συνεννόηση, σε σχέση με την πρωινή αναφορά στην Επιτροπή Νομικών εκ μέρους του Υπουργείου, για απόσυρση του νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων με την οποία θα προωθηθεί η ταχεία εκδίκαση διαφορών δανειοληπτών – τραπεζών.

Η αναφορά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των μελών της Επιτροπής με τον πρόεδρο και βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Γεωργίου να χαρακτηρίζει την πράξη «επιεικώς απαράδεκτη».

Το νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν, καθώς αποτέλεσε μέρος των υποσχέσεων που δόθηκαν σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη κινητοποίησε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ που έτρεξαν στη Βουλή για να καθησυχάσουν τα πνεύματα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχαν μια σύντομη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών, μετά την οποία η Υπουργός προέβη σε διευκρινήσεις, δηλώνοντας πως το Νομοσχέδιο δεν είχε αποσυρθεί ενώ, ανέλαβε την ευθύνη για την κακή συνεννόηση, όπως είπε.

Η πρόθεσή της, είπε, ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω «με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις μας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης αυτών των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια».

Θα είναι, συνέχισε, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε σε αυτόν είτε σε άλλους νόμους για να προχωρήσει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου.

Κληθείσα να διευκρινίσει για την ανάληψη ευθύνης εάν ήταν μια λάθος συνεννόηση, η κ. Γιολίτη είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ευχαρίστησε τα κόμματα για την κατανόηση τους και που δέχθηκαν τη συνέχιση της συζήτησης. «Είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου», είπε.

Αβέρωφ: Μικροπαρεξήγηση - Κόμματα: Ανέκρουσαν πρύμναν

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται και εξήγησε πως αυτό που η κυβέρνηση σε μερικές μέρες θα φέρει ενώπιον της Βουλής, είναι τις τροπολογίες εκείνες για να προστατευθούν οι δανειολήπτες και οι ευάλωτες ομάδες «και να έχουμε επιτέλους μια Δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται εκτεθειμένος με το πώς εξελίχθηκε σήμερα η διαδικασία, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ας μην μένουμε σε μικροπαρεξηγήσεις. Τα θέματα αυτά τα ζούμε καθημερινά, η διευκρίνηση της Υπουργού αποκατέστησε το ζήτημα και κοιτάζουμε μπροστά».

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκρουσαν πρύμναν μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων στην απόσυρση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι θα αναμένουν να δουν τη νέα μορφή του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση.

Μ.Χ.