You are here

Ζητούν διασφάλιση δανειοληπτών στις τιτλοποιήσεις

18/06/2018 17:31

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών στη διαδικασία των τιτλοποιήσεων ζήτησαν οι βουλευτές, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου περί τιτλοποιήσεων στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί μετά την προσθήκη πρόνοιας για τη διασφάλιση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δανειοληπτών, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο άνοιξε σήμερα στην επιτροπή οικονομικών με βουλευτές να εκφράζουν επιφυλάξεις για ορισμένα ζητήματα περιλαμβανομένων των επιπτώσεων των τιτλοποιήσεων στους δανειολήπτες, αλλά και ερωτήματα για επιμέρους ζητήματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε από το υπουργείο οικονομικών όπως ξεκαθαριστεί με ρητό και ξεκάθαρο άρθρο στο νομοσχέδιο, ότι δεν θα αλλάζει τίποτα για τον δανειολήπτη, σε περίπτωση πώλησης του δανείου του και ότι θα διασφαλίζονται τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις του, κάτι που όπως ανέφερε είναι η κεντρική έγνοια του συνόλου της επιτροπής.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε  ότι οι πωλήσεις δανείων δεν είναι κάτι νέο και πως γίνονται εδώ και δεκαετίες, πριν ακόμα ψηφιστούν οι νόμοι του 2013. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε πώληση δανείων ύψους €140 εκ. η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, προς άλλο μη τραπεζικό οργανισμό, όπως είπε, για να υποδείξει ότι δεν προκύπτει αλλαγή στις υποχρεώσεις, αλλά ούτε και στα δικαιώματα των δανειοληπτών μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Απαντώντας στις ανησυχίες και στα ερωτήματα των βουλευτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, σημείωσε ότι είναι έγνοια και του υπουργείου η διατήρηση κατ’ απόλυτο τρόπο, των δικαιωμάτων του δανειολήπτη, προσθέτοντας ότι εάν είναι κάτι το οποίο μπορεί να διευκρινιστεί τότε αυτό θα γίνει.

Ερωτήματα για ρόλο και λόγο δανειολήπτη

Ο κ. Νεοφύτου, πρόσθεσε ότι σε νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια για την πώληση δανείων, περιλήφθηκε τροπολογία του ιδίου και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία πώλησης ενός δανείου πρέπει να γνωστοποιείται στον δανειολήπτη και αυτός να έχει περιθώριο 45 ημερών για αγορά του δανείου του στην τιμή που καθορίστηκε να πωληθεί.

Αναφερόμενος σε ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχετικά με το αν ερωτάται για τη διαδικασία ο δανειολήπτης και αν έχει δικαίωμα αγοράς του δανείου του, σημείωσε ότι με αυτή την πρόνοια καλύπτονται οι εν λόγω ανησυχίες.

Αναφέρθηκε ακόμα, ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ανάλογη πρόνοια στο άρθρο 15, για κοινοποίηση της πρόθεσης τιτλοποίησης δανείου προς τον δανειολήπτη τουλάχιστον 30 μέρες προηγουμένως, είτε με δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο, είτε με γραπτή γνωστοποίηση στο δανειολήπτη και στους εγγυητές.

Στο μικροσκόπιο της ΚΤ οι διαχειριστές τιτλοποιήσεων

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του νομοσχεδίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αδειοδοτεί τους διαχειριστές τιτλοποιήσεων οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται στην Κύπρο.

Οι διαχειριστές μπορεί να είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκαν στην κυπριακή Δημοκρατία και στις οποίες χορηγήθηκε άδεια από την ΚΤ, διαχειριστές τιτλοποιημένων ανοιγμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από αρμόδια αρχή και γνωστοποιούν στην ΚΤ την πρόθεσή τους για παροχή σχετικών, πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με κατάλληλη άδεια λειτουργίας και χρηματοδοτικά ιδρύματα με κατάλληλη άδεια λειτουργίας.

Η ΚΤ θα έχει την ευρύτερη ευθύνη για την ορθή εφαρμογή της λειτουργίας της αγοράς τιτλοποιήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Άννας Θεολόγου, εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι βάσει του άρθρου 35 του νομοσχεδίου η ευθύνη της ΚΤ παραμένει, ενώ η αστική ευθύνη των λειτουργών της ΚΤ σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της ΚΤ, αίρεται υπό προϋποθέσεις.

Το εργαλείο της τιτλοποίησης

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, με το εργαλείο της τιτλοποίησης, η μεταβιβάζουσα οντότητα (πιστωτικό ίδρυμα/ εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) θα μπορεί να προχωρήσει σε αναχρηματδότηση μέσω της μεταβίβασης μιας ομάδας δανείων τα οποία είχε χορηγήσει, σε μια εταιρεία-όχημα που ονομάζεται οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ). Στη συνέχεια, σημειώνεται, η ΟΕΣΤ εκδίδει ομόλογα (bonds) τα οποία διοχευτεύει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Επιπρόσθετα, στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η ευρύτερη κατανομή των κινδύνων, επιτρέποντας στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) να μεταφέρουν τον κίνδυνο ορισμένων ανοιγμάτων (όπως πιστωτικών διευκολύνσεων και ειδικότερα των ΜΕΔ) σε άλλους οργανισμούς ή μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές (πχ. διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων).

Σημειώνεται ότι αυτό επιτρέπει στα ΑΠΙ να απελευθερώνουν κεφάλαια που διατηρούν προς κάλυψη των κινδύνων που ενέχουν τα εν λόγω ανοίγματα και επομένως να είναι σε καλύτερη θέση να χορηγήσουν νέα δάνεια σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Με τις τιτλοποιήσεις, το υπουργείο υποστηρίζει ότι παρέχονται επίσης νέες δυνατότητες επενδύσεων για μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία.

 Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν δάνεια σε οργανισμούς ειδικού σκοπού εκτός του τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι οργανισμοί θα μπορούν να τιτλοποιήσουν τα δάνεια ώστε να προχωρούν σε έκδοση ομολόγων. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Της Μαρίας Χαμπή