You are here

Ζητούν παράταση για τις κρατικές εγγυήσεις

04/10/2021 16:20

Πίστωση χρόνου από την Κομισιόν ζήτησε η Κύπρος για την υλοποίηση του σχεδίου δανειοδότησης των  επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων που πλήγηκαν από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας ενώπιον της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε σήμερα το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που πλήγηκαν από την πανδημία, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή  ανέφερε ότι έχει ζητηθεί παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά ασφυκτικά.

«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε την περίοδο εφαρμογής. Υπάρχει ένα παράθυρο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελή, ερωτηθείς σχετικά από την πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σε ότι αφορά το χρόνο που απαιτείται για να λάβει η Κύπρος σχετική απάντηση από Κομισιόν, είπε ότι δεν αναμένεται πολύ σύντομα, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να είναι θετική η γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου ώστε σε περίπτωση που ενσωματωθούν σε αυτό τροπολογίες να  σταλεί εκ νέου στην Κομισιόν για έλεγχο και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών να κδώσει σχετικό διάταγμα και να καλέσει τις τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχέδιο, διαδικασία που θα διαρκέσει ένα μήνα.

Οι τράπεζες που θα έχουν ετοιμάσει τις δανειακές συμβάσεις θα ενημερώσουν ακολούθως τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, θα δεχθούν τις αιτήσεις, θα τις εξετάσουν και θα πρέπει να προχωρήσουν στην έγκριση τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου, βάσει του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή, κάτι που φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αξιοποιήσει το σχετικό κονδύλι στήριξης, εκτός από την Κύπρο και ακόμα μια χώρα.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υιοθέτηση του σχεδίου, κ. Παντελή τόνισε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη το υπουργείο Οικονομικών και επεσήμανε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε άλλα μέτρα για να τονώσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι δόθηκαν κονδύλια ύψους €330 εκατ., μέχρι σήμερα.

Αναλύοντας το τροποποιητικό νομοσχέδιο, είπε μεταξύ άλλων, πως έχει αντικατασταθεί η η Επιτροπή Παρακολούθησης με την Επιτροπή Ενημέρωσης, η οποία θα έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών και της Επιτροπής Οικονομικών αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου.

Δηλαδή η Επιτροπή με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, θα έχει ρόλο παρατηρητή και όπως τονίζεται,  «δεν θα παρεμβαίνει στη διαδικασία λήψεων αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και χορήγησης δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις».

Ανέφερε επίσης, ότι επιτροπή θα απαρτίζεται από τρία μέλη και συγκεκριμένα, από ένα εκπρόσωπο του γενικού λογιστηρίου, ένα του υπουργείου Οικονομικών και τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος θα συμμετέχει ως παρατηρητής.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, αλλά υπάρχει αναφορά στο 25% του κύκλου εργασιών της, κάτι που αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι πρόκειται για δάνεια και όχι χορηγήσεις, τα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν σε διάστημα έξι ετών.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών είπε ότι το ποσοστό της κρατικής εγγύησης ανέρχεται στο 70% της δανειοδότησης, ενώ το άλλο 30% θα είναι από κεφάλαια των τραπεζών. Επεσήμανε ότι θα πρέπει το συντομότερο να ετοιμασθούν οι δανειακές συμβάσεις και να ενημερωθούν για αυτές οι τράπεζες, ώστε να μπορούν, εάν ενδιαφέρονται, να συμμετέχουν.

Χ. Ερωτοκρίτου: Στην Ολομέλεια όσο το δυνατό πιο σύντομα

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και το νομοσχέδιο να οδηγηθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα στην Ολομέλεια.

«Το σχέδιο έχει ημερομηνία λήξης 31/12/2021. Αυτή η ημερομηνία λήξης ήταν γνωστή από την πρώτη ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επέτρεψε, που ήταν πριν από σχεδόν δύο χρόνια», είπε.

Η δική μας προσπάθεια ως Επιτροπή Οικονομικών είναι άμεσα να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, ώστε να μην εξαρτηθεί η εφαρμογή του σχεδίου από την έγκριση παράτασης και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση από την πλευρά της Βουλής, επεσήμανε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα εξαντληθεί σε λεπτομέρεια και σε βάθος.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΔΗΚΟ πλειστάκις είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην εμμένει πεισματικά σε συγκεκριμένες απόψεις και γρήγορα να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο. Κουλλάς: Αβέβαιο αν θα δοθεί παράταση

Σε αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέδωσε τη μη εφαρμογή μέχρι σήμερα του σχεδίου, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς.

«Εμείς πιστεύουμε πως για να προλάβουμε και να μην εξαρτόμαστε από καμία παράταση, που είναι αβέβαιο αν θα δοθεί ή όχι, πρέπει το νομοσχέδιο να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια χωρίς άλλες τροποποιήσεις, χωρίς απόπειρες να αλλάξουμε πράγματα για τα οποία θα χρειαστεί εκ νέου διαβούλευση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε.

Α. Καυκαλιάς: Αποδυναμώνεται ο έλεγχος και περιορίζεται η διαφάνεια

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτή ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματος για διάφορες πρόνοιες του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα  ασφυκτικά περιθώρια για την εφαρμογή του πλαισίου, την αντικατάσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης από την Επιτροπή Ενημέρωσης, αλλά και τον περιορισμό του αριθμού των μελών της εν λόγω Επιτροπής σε δύο μόνο άτομα συν ένα παρατηρητή από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή.

«Όλα τούτα είναι ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν τον έλεγχο και περιορίζουν την διαφάνεια. Κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση του στόχου που είχαμε θέσει, τουλάχιστον η πλειοψηφία των μελών της Βουλής, όταν συζητείτο ο βασικός Νόμος.», τόνισε ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι με συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι τράπεζες καθίστανται απόλυτα κυρίαρχες ως προς την παραχώρηση των δανείων σε αιτητές, σε ποιους και με ποια ποσά, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας.

Α. Τρυφωνίδης: Όχι με πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες

Από πλευράς ΔΗΠΑ ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι το κόμμα του στήριξε το σχετικό νόμο τον περασμένο Μάιο.

Πρόσθεσε ότι θα αξιολογήσουν αν οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο θα επηρεάσουν θέματα διαφάνειας και ελέγχου και θα τοποθετηθούν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη και την εκταμίευση των δανείων στους αυτοτελώς εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι με πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες

Της Ελένης Χαραλάμπους