You are here

Ζυμώσεις κομμάτων με φόντο το Εστία

10/12/2018 06:20

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών τίθενται σήμερα δεκάδες τροπολογίες των κομμάτων, αλλά και οι τελευταίες κυβερνητικές τροποποιήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, σε μια διαδικασία κατά την οποία αναμένεται να αναζητηθούν περιθώρια συμμαχιών για να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιδιώκουν τα κόμματα με φόντο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Εστία.

Η κυβέρνηση κατέθεσε δεκάδες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής για την κάλυψη δαπανών των διάφορων υπουργείων στις οποίες περιλαμβάνεται η εφαρμογή του σχεδίου επιστροφής ΦΠΑ 14% για την αγορά οικοπέδου από νεαρά ζευγάρια προς ανέγερση κατοικίας που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης περιλαμβάνεται η δημιουργία πρόσθετων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και πρόσθετα κονδύλια που θα καλύψουν επιστροφές φόρων και αναπτυξιακά/κατασκευαστικά έργα μεταξύ των οποίων η επέκταση του υφιστάμενων κτηρίου της βουλής.

Πέραν των 80 οι τροπολογίες κομμάτων

Πέραν των 80 τροπολογιών έχουν καταθέσει από την πλευρά τους τα κόμματα επιδιώκοντας σταυρώματα κονδυλίων και αποκοπές λειτουργικών δαπανών κατ’ αντίστοιχο τρόπο όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Στις τροπολογίες των κομμάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων σε σχέση με επιδόματα, υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, συμβάσεις υπηρεσιών, τις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο Εστία, καθώς επίσης, το σχέδιο αναπλήρωσης απωλειών των μελών κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, για ακόμα μια φορά επιδιώκεται δέσμευση του ποσού που προορίζεται για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για εξειδικευμένα θέματα περιλαμβανομένης της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, των κυβερνητικών κτηρίων, για το κρατικό λαχείο, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, για την ανάλυση των υπηρεσιών νερού, το εταιρικό νομικό πλαίσιο και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο ανέρχεται στα €5 εκ.

Επιπρόσθετα τη στήριξη της πλειοψηφίας φαίνεται να κερδίζει για ακόμα μια φορά η εισήγηση για πλήρη αποκοπή δαπανών σε σχέση με την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως το έργο της ανάπτυξης του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας και της υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά τα κόμματα προτείνουν μεταξύ άλλων, αποκοπές ύψους 5%-7% στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και δέσμευση του κονδυλίου που προορίζεται για την αγορά νέων οχημάτων κρατικών αξιωματούχων και για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας, κονδύλι που ανέρχεται στα €3,5 εκ.

Δεσπόζει το Εστία    

Ανάμεσα στις σημαντικότερες τροπολογίες των κομμάτων, περιλαμβάνεται η πρόθεσή για σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά στο σχέδιο Εστία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος εκ μέρους της βουλής στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα προϋπολογιζόμενα για το σκοπό αυτό €33 εκ.

Μετά το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το ΔΗΚΟ φαίνεται να προσανατολίζεται προς τη δέσμευση του κονδυλίου για το Εστία, περιλαμβάνοντας στο προσχέδιο των τροπολογιών του εισήγηση για ένθεση σημείωσης σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Με τη στήριξη και του ΔΗΚΟ, η δέσμευση του κονδυλίου θεωρείται δεδομένη τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν πως το σχέδιο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κονδύλια, θέτοντας το νομοθετικό σώμα ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων.

Η βουλή, έχοντας ως μόνο εργαλείο ελέγχου του σχεδίου Εστία τη δέσμευση του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό - αφού ακόμα δεν έτυχε ενημέρωσης για τις τελικές πρόνοιες του σχεδίου που δεν θα περάσει από κοινοβουλευτικό, ούτε νομοτεχνικό έλεγχο - θα κριθεί υπεύθυνη για την τελική εφαρμογή του ή όχι.

Χαρακτηριστική είναι σχετική αναφορά του διευθυντή διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Ανδρέα Χαραλάμπους σε συνέντευξή του, ότι «στο τέλος της ημέρας η βουλή θα αποφασίσει εάν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Εστία, γατί χωρίς κονδύλια δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Χρειάζεται η συνεργασία όλων. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην θέλει κάποιος να εφαρμοστεί το σχέδιο».

Η αναφορά του κ. Χαραλάμπους θέτει ενώπιον των κομμάτων, το δίλημμα να κριθούν από τους χιλιάδες δανειολήπτες που αναμένουν την εφαρμογή του σχεδίου υπεύθυνοι για τη μη εφαρμογή του, γεγονός που ενδεχομένως να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για ορισμένους, ιδιαίτερα ενόψει προεκλογικής περιόδου εν αναμονή των ευρωεκλογών.

Της Μαρίας Χαμπή