You are here

Αλλαγές για διορισμούς στο ΔΣ αυτονομημένου οργανισμού υγείας

23/02/2018 16:50

Αλλαγές που αφορούν τη διεύρυνση του κύκλου προσώπων που μπορούν να διοριστούν στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας προωθεί η κυβέρνηση, με τροποποιητικό νομοσχέδιο που έχει σταλεί στη βουλή.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «ο περί ίδρυσης οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας τροποποιητικός νόμος του 2018» και εισάγει νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που δύνανται να διοριστούν στο συμβούλιο.

Παράλληλα τροποποιείται άρθρο του βασικού νόμου ώστε η δήλωση προς το υπουργικό συμβούλιο στην οποία θα προβαίνουν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού αναφορικά με επιχειρήσεις που τυχόν διατηρούν, να αφορά επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Η σχετική πρόνοια βάσει της τροποποίησης, προβλέπει ότι για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης διατάξεων της νομοθεσίας «ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, προβαίνουν σε δήλωση προς το υπουργικό συμβούλιο του τυχόν συμφέροντός τους σε συναφείς επιχειρήσεις που διατηρούν, με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Σε ότι αφορά το συμβούλιο που θα διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί, αυτό θα απαρτίζεται α) από τον πρόεδρο ο οποίος θα κατέχει εμπειρία πέραν των δέκα ετών στη διοίκηση οργανισμών αντίστοιχου οικονομικού και διοικητικού μεγέθους με τον αυτονομημένο οργανισμό και β) ένα πρόσωπο το οποίο είναι μέλος του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ΔΣ θα περιλαμβάνει επίσης δύο πρόσωπα που προέρχονται από τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας με εμπειρία πέραν των πέντε ετών σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον οργανισμό και δ) δύο πρόσωπα ως ex officio μελη που είναι οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων οικονομικών και υγείας.

Το ΔΣ περιλαμβάνει και ε) τον εκάστοτε γενικό διευθυντή και οικονομικό διευθυντή του οργανισμού, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, το τροποποιητικό νομοσχέδιο εισηγείται αλλαγή ώστε στο σημείο γ) τα δύο πρόσωπα να έχουν εμπειρία πέραν των πέντε ετών στη διοίκηση επιχειρήσεων ή οργανισμών, κατά προτίμηση αντίστοιχου οικονομικού και διοικητικού μεγέθους με τον οργανισμό και στο σημείο δ) τα δύο πρόσωπα να είναι κατά προτίμηση επαγγελματίες υγείας με εμπειρία πέραν των πέντε ετών σε διευθυντικές θέσεις στη διοίκηση νοσηλευτηρίων ή άλλων φορέων υγείας.

Οι αλλαγές φαίνεται να χαλαρώνουν τα κριτήρια επιλογής ατόμων για τον σχηματισμό του ΔΣ του αυτονομημένου οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας.

 

Μ.Χ.