You are here

Δεν αναγνωρίζουν τίτλους σπουδών της Βρετανίας

15/09/2022 07:17

Έκκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να επιληφθεί του προβλήματος που αντιμετωπίζουν για αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους, ως τίτλο ισότιμο και αντίστοιχο προς πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου στον κλάδο της Φαρμακευτικής, απηύθυναν απόφοιτοι του έτους 2021, µε τίτλο σπουδών «Master of Pharmacy», σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως ενημέρωσαν χθες την Επιτροπή Παιδείας, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το ζήτημα τους, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, άλλαξαν και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών τους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Παιδείας, ένας εκ των επηρεαζόμενων αποφοίτων, ο Γιώργος Γιώρκας, είπε ότι ο τίτλος σπουδών τους είναι αναγνωρισμένος και εγκεκριμένος τόσο από τον οργανισμό της οικείας χώρας (General Pharmaceutical Council), όσο και από όλα τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από το Συμβούλιο Φαρμακευτικής Κύπρου.

Πρόσφατα όμως, ενημερώθηκαν από το συμβούλιο Φαρμακευτικής Κύπρου, ότι οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους έχουν αλλάξει και ότι για να παρακαθήσουν στην εξέταση απόκτησης άδειας φαρμακοποιού, θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν σε ακόμα τρία μαθήματα.

Πρόσθεσε ότι, παρά τις ενστάσεις τους, υπέβαλαν στο ΚΥΣΑΤΣ και στο συμβούλιο, τα απαραίτητα έγγραφα, μέσα από τα οποία φαίνεται ότι έχουν διδαχθεί και εξετασθεί στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το θέμα τους εκκρεμεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αβεβαιότητα και να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όπως επεσήμανε, η τελευταία ενημέρωση που είχαν από το Συμβούλιο, ήταν ότι η αίτηση επανεξέτασης θα αποσταλεί στους αρμόδιους ανεξάρτητους κριτές για μελέτη και υποβολή εισηγήσεων.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι αρμόδιοι δεν προνόησαν για τους φοιτητές που ξεκίνησαν την ακαδημαϊκή τους πορεία σε αναγνωρισμένα και εγκεκριμένα πανεπιστήμια σε χώρα κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µη γνωρίζοντας τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

ΚΥΣΑΤΣ: Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν

Σε τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ Δρ Κωνσταντίνος Χρίστου, ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ δήλωσε ότι η αίτηση των φοιτητών θα εξετασθεί από εξωτερικούς ελεγκτές.

Ο κ. Χρίστου, επεσήμανε επίσης πως η φοίτησή στη φαρμακευτική είναι τετραετής, ενώ η Βρετανία προσφέρει τριετή προγράμματα.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Φαρμακευτικής Κύπρου, ο Γιάννης Κολλός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από το 2021, που η Βρετανία βρίσκεται εκτός ΕΕ, το πτυχίο της φαρμακευτικής θα πρέπει να αναγνωριστεί από το ΚΥΣΑΤΣ πρώτα και μετά να κατατεθεί στο Συμβούλιο.

Από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακοποιών, η πρόεδρος τους Ελένη Πιερά, τόνισε ότι εξασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού μεγάλος αριθμός αποφοίτων αγγλικών πανεπιστημίων και διερωτήθηκε αν είναι ανεπαρκείς όσοι έχουν εγγραφεί πριν το Brexit χωρίς να τους ζητηθεί να εξετασθούν σε επιπλέον μαθήματα.

Της Ελένης Χαραλάμπους