You are here

Έντονη συζήτηση με επίκεντρο την AstraZeneca

04/03/2021 13:29

Χωρίς απαντήσεις για το λόγο που η Κύπρος προμηθεύτηκε μεγαλύτερες ποσότητες από το εμβόλιο της AstraZeneca, παρέμειναν τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω έντονων διαξιφισμών με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, επειδή οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας δεν ήταν σε θέση να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Απαίτησαν μάλιστα από τον πρόεδρο της Επιτροπής να καλέσει σε επόμενη συνεδρία τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να μάθουν, με βάση ποια διαδικασία έγινε η επιλογή των εμβολίων, εάν λήφθηκε υπόψη η σχέση κόστους και χρόνου παράδοσης του εμβολίου, εάν η Κύπρος παρήγγειλε το πιο φθηνό εμβόλιο, εάν λήφθηκαν υπόψη οι συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής κ.ά.

Ζήτησαν επίσης επίσπευση της προμήθειας εμβολίων υποδεικνύοντας ότι υπάρχει προσφορά από την Pfizer την οποία προωθούν επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Αρκεί η κυβέρνηση να αποφασίσει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε από την ΕΕ τον Αύγουστο με την AstraZeneca και αφορούσε 200 εκατ. εμβόλια. Τα εμβόλια προσφέρθηκαν σε όλες τις χώρες αναλογικά.

Το δεύτερο συμβόλαιο υπογράφηκε με την Pfizer το Νοέμβριο.

Στο σημείο αυτό οι βουλευτές αντέδρασαν, λέγοντας ότι καμία εταιρεία δεν είχε τότε έτοιμο το εμβόλιο και ότι ήταν όλα προσυμφωνίες.

Ακολούθως ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλες οι χώρες ακολουθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους με βάση τα χρονοδιαγράμματα και ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιασθεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ.

Ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Κοντεμενιώτης, επιβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού και στην Κύπρο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς υποβάλλοντας το ερώτημα γιατί η Κύπρος προμηθεύτηκε μόνο AstraZeneca; Δεν πήρε όμως ικανοποιητική απάντηση.

Ο κ. Μυλωνά επέμενε στην ερώτηση του ενώ παρενέβη και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές από πού λάμβανε οδηγίες ο Υπουργός Υγείας για να πάρει την απάντηση ότι «αυτά τα θέματα τα ρύθμιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ζήτησε όπως ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής για τα ποσά που έχει πληρώσει η Κύπρος μέχρι σήμερα για τη διενέργεια των rapid test.

Η απάντηση ήρθε από την πρώτη λειτουργό του Υπουργείου Υγείας Όλγα Καλακούτα, η οποία είπε όμως ότι «δεν είμαι το αρμόδιο άτομο για να απαντήσει ούτε για τους αριθμούς ούτε για τα ποσά που δόθηκαν μέχρι σήμερα για τα rapid test».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρία της Επιτροπής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, είπε ότι «υπάρχει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο δυστυχώς δεν απαντήθηκε από καμία Υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι «όλα τα κόμματα ζητούν την επίσπευση και επιτάχυνση της εξεύρεσης εμβολίων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι «θέσαμε μια σειρά ερωτήσεων προς τους αρμόδιους λειτουργούς αλλά δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις.

Μεταξύ των ερωτήσεων που θέσαμε και δεν πήραμε απάντηση είναι γιατί η Μάλτα έχει πάρει σε αναλογία με τον πληθυσμό της περισσότερα εμβόλια. Και γιατί είχε τη δυνατότητα να πάρει εμβόλια από τη Moderna χωρίς την έγκριση της ΕΕ αλλά και γιατί η Γερμανία παρήγγειλε μόνο εμβόλια από τη Pfizer».

Ο κ. Γεωργίου, επεσήμανε ότι η ΕΕ απέτυχε παταγωδώς στο σχεδιασμό της, για τα εμβόλια των κρατών μελών της, συμπαρασύροντας και τα εθνικά κράτη».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο προχωρά ταχύτατα, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, αφού μέχρι σήμερα περίπου 85.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και ως το τέλος εβδομάδας ενδέχεται να φτάσουμε τους 100.000».

«Ο στόχος για εμβολιασμό του μισού πληθυσμού ως τις αρχές του καλοκαιριού, είναι εφικτός», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προμήθειες εμβολίων, με σύνολο δόσεων, που αντιστοιχούν στις ανάγκες περίπου 2 εκ. ατόμων και με παραδόσεις ως και το 2022», για να σημειώσει ότι «αξιοποιήσαμε πλήρως το δικαίωμα εξασφάλισής των ποσοτήτων, που μας αναλογούν».

Διερωτήθηκε «πόσα εμβόλια θα είχαμε παραλάβει αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι καλύτερες μέρες είναι πιο κοντά.

Της Ηρώς Ευθυμίου