You are here

Επιφυλάξεις κομμάτων για τηλεδιασκέψεις ολομέλειας

08/04/2020 18:37

Εμπόδια φαίνεται να αντιμετωπίζει η προσπάθεια προώθησης συνταγματικών αλλαγών που θα καταστήσουν εφικτές τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης και τη λήψη αποφάσεων της ολομέλειας μέσω τηλεφηφοφοριών.

Η σχετική πρόταση που κατατέθηκε στη βουλή εκ μέρους του προέδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Συλλούρης αναφέρει ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα συναίνεσης, σημειώνοντας ότι αφορούσε σε θέματα τρόπων λειτουργίας του κοινοβουλίου μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος.

«Η βουλή λειτουργεί και οφείλει να λειτουργεί και ως παράδειγμα για τις ευρύτερες υπηρεσίες του κράτους», αναφέρει ο κ. Συλλούρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η πλειοψηφία των κομμάτων δεν φαίνεται να εγκρίνει συνταγματικές αλλαγές στο παρόν στάδιο αν και τα κόμματα συμφωνούν με την συνέχιση των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών μέσω τηλεδιασκέψεων, για σοβαρά θέματα.

Η πλειοψηφία φαίνεται να διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με αλλαγές στο Σύνταγμα ,, υποστηρίζοντας ότι η ολομέλεια μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα όπως το έχει πράξει μέχρι στιγμής, με την παρουσία του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού παρευρισκομένων όπου υπάρχει ομοφωνία και σε πλήρη σύνθεση όταν δεν υπάρχει ομοφωνία.

Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι η βουλή πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική και φειδωλή σε ότι αφορά τις συνταγματικές αλλαγές, ώστε να μην δίνεται έρεισμα για ισχυρισμούς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάζει μονομερώς το Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα επιφυλάσσονται να αξιολογήσουν και τη σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής, πέραν των συνταγματικών αλλαγών εισηγείται και αλλαγές σε κανονισμούς για να καταστεί εφικτή η εκτέλεση εργασιών της ολομέλειας μέσω τηλεδιάσκεψης και τηλεψηφοφορίας.

Μ.Χ.