You are here

Έρχεται ο «περί μολυσματικών ασθενειών» νόμος

12/07/2021 17:02

Στην Βουλή οδηγείται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο που τροποποιεί και εκσυγχρονίζει τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα  από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η θεσμοθέτηση του πριν από το τέλος του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, μετά από συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο περί λοιμοκάθαρσης νόμος «μπήκε στην ζωή μας πέρσι παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταστολή του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι έχει ετοιμασθεί νομοσχέδιο «περί μολυσματικών ασθενειών», που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο απαρχαιωμένο νόμο που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Η προώθηση του νομοσχεδίου, εντάσσεται όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι «να γίνει ένας πιο σύγχρονος νόμος ο οποίος να καλύπτει καλύτερα το αντικείμενο».   

Παραμένουν τα διατάγματα στο νέο πλαίσιο

Ερωτηθείς αναφορικά με την συνταγματικότητα της έκδοσης διαταγμάτων από το Υπουργείο Υγείας και εάν στην νέα νομοθεσία θα ισχύει το ίδιο καθεστώς σε σχέση και με τον ρόλο της Βουλής, ο κ. Σαββίδης είπε και στην νέα νομοθεσία προνοείται το ίδιο καθεστώς για έκδοση διαταγμάτων χωρίς έγκριση της Βουλής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

«Η γνώμη μας είναι ότι ως εκ της φύσεως του συγκεκριμένου αντικειμένου και της αναγκαιότητας για την λήψη άμεσων μέτρων με άμεση ισχύ, η οποιαδήποτε καθυστέρηση που θα προκαλείται με το να χρειάζεται κάθε φορά να συνέρχονται Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και η Βουλή στην Ολομέλεια της, δεδομένου ότι υπάρχουν περίοδοι που είναι κλειστή για διάφορους λόγους, θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τους σκοπούς για τους οποίους η νομοθεσία αυτή υπάρχει», είπε ο κ. Σαββίδης.

Σε ότι αφορά τις ποινές που προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο, ερωτηθείς ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι αποτρεπτικές για τους παραβάτες και είναι στην βάση σχετικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε πρόσφατα.

Δικαίωμα η προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα μέτρα

Αναφερόμενος τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια,  για αντισυνταγματικότητα και περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών λόγω των μέτρων της πανδημίας,  ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «είναι δικαίωμα των συνάδελφων δικηγόρων αλλά και των πολιτών που νομίζουν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη».

Ο κ. Σαββίδης έκανε αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε σχετικό αίτημα μεγάλης ομάδας πολιτών. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε ενδιάμεση αίτηση 186 πολιτών για εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των μέτρων κατά Covid, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι περιστάσεις δικαιολογούσαν τη λήψη, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, των συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα κυριότερα σημεία της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, είναι ότι «η υποχρέωση εμβολιασμού και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων δεν παραβιάζουν το δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας, ή την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, ή την ελευθερία της γνώμης» και ότι «ο σκοπός της προστασίας της δημόσιας υγείας δυνατόν να δικαιολογεί την υποβολή των αιτητών σε υποχρεωτική εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου».

Επιπλέον, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης δεν ισοδυναμεί με επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», ότι «δεν αποδείχθηκε ότι οι αιτητές υποβάλλονται ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση» και ότι «οι αιτητές απέτυχαν να αποδείξουν παραβίαση της αρχής της ισότητας ή ότι έτυχαν άνισης μεταχείρισης».

Της Ελένης Χαραλάμπους