You are here

Κ. Ιωάννου: Δεν αλλάζει η αρχιτεκτονική ΓεΣΥ

09/03/2019 16:40

Η αρχιτεκτονική του Γενικού Σχεδίου Υγείας όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αλλάζει, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «ΓεΣΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες», που διοργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε το Κίνημα Οικολόγων και τον Πρόεδρο Γιώργο Περδίκη για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα, αφού «όσο βρισκόμαστε πιο κοντά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ τέτοιες ημερίδες είναι πολύ χρήσιμες γιατί συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου για τις πτυχές του Σχεδίου».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τον αντικαταστάτη του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Sir David Nicholson, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο έχει καταλήξει σε ένα όνομα, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Κληθείς να πει εάν θεωρεί ότι το συγκεκριμένο άτομο που επιλέγηκε έχει την απαιτούμενη εμπειρία για τη θέση, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «για να τον επιλέξουμε, βεβαίως θεωρούμε ότι έχει την κατάλληλη εμπειρία».
 
«Να σας θυμίσω ότι ο κ. (Αλέκος) Σταμάτης και όταν ήταν στην Τράπεζα Αναπτύξεως είχε τον ρόλο τότε. Ήταν από τους πρώτους που είχε εμπλακεί στους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ από τη δεκαετία του ’90, είναι άριστος γνώστης του θέματος. Έτσι κι αλλιώς όμως είναι στον ΟΚΥπΥ και όχι στο ΓεΣΥ που θα ηγείται και εκεί είναι που χρειάζεται η εμπειρογνωμοσύνη την οποία κατέχει και θεωρώ ότι είναι αποδεκτός και από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας», πρόσθεσε και διευκρίνισε επίσης πως έχουν ενημερωθεί και τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση διορισμού του κ. Σταμάτη.
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κ. Nicholson μετά την παραίτησή του έχει δικαίωμα αποζημίωσης, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
 
Κληθείς να σχολιάσει επιστολή που απέστειλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη συνεργασία συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ ιατρών με μη συμβεβλημένα νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω επιστολή στάλθηκε στους γιατρούς «και αφορούσε στο μεσοδιάστημα από την πρώτη φάση του ΓεΣΥ μέχρι τη δεύτερη.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αρχιτεκτονική του Σχεδίου όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα δεν αλλάζει. Για να αλλάξει, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Εμάς δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Εμάς η πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή», σημείωσε.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, παράλληλα, πως ο δεύτερος τους στόχος είναι η ενίσχυση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων και όλες τους οι ενέργειες είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
 
«Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο αναπτυξιακός Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019 είναι ο μεγαλύτερος τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν τριπλασιαστεί οι πιστώσεις στο κονδύλι για τον εξοπλισμό στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις προηγούμενες εβδομάδες δημοσιεύσαμε 300 νέες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων 32 θέσεων για γιατρούς για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό δείχνει έμπρακτα την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να ενισχύσει τον ρόλο των αυτόνομων νοσηλευτηρίων που θα είναι όντως η ραχοκοκκαλιά του συστήματος υγείας», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς εάν οι γιατροί που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ θα μπορούν ή όχι να ασκούν ιατρική σε μη συμβεβλημένα νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι το ερώτημα έχει απαντηθεί ήδη και κάλεσε όλους να αποφεύγουν τη δημιουργία θεμάτων εκ του μη όντος.