You are here

Καταγγέλλουν παρανομία στην ανέγερση νέας μονάδας εντατικής

02/07/2020 14:39

Καταγγελίες που αφορούν στο ενδεχόμενο παρανομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας ανέγερσης νέας μονάδας εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Η ανέγερση της νέας μονάδα εντατικής θεραπείας ολοκληρώθηκε εντός 25 ημερών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοΐου με τις δαπάνες για το έργο να φτάνουν στο €1,25 εκ., κόστος πολύ χαμηλό, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ Χρίστη Λοϊζίδη.

Ωστόσο, προκύπτουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω δαπάνες φαίνεται να προχώρησαν χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση των δαπανών εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ.

Η επιτροπή ελέγχου συνέχισε σήμερα τη συζήτηση που άρχισε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τη διαδικασία προσφορών και κατακύρωσης των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, επεκτείνοντας τη συζήτηση και στο θέμα της ανέγερσης του κτιρίου της μονάδας εντατικής θεραπείας στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έκανε λόγο για ενδεχόμενη παραπλάνηση του υπουργού υγείας σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για διαδικασίες εκτός των πλαισίων της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις.

Τα περί δαπανών χωρίς έγκριση απέρριψε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρίστης Λοϊζίδης, σύμφωνα με τον οποίο υπήρχε έγκριση ημερομηνίας 30 Μαρτίου από το διοικητικό συμβούλιο για δαπάνες συνολικού ύψους €20 εκ., στις οποίες περιλαμβανόταν η ανέγερση της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας η οποία εκτιμάτο ότι θα στοίχιζε γύρω στο €1,3 εκ.

 Ο κ. Λοϊζίδης υποστήριξε ότι τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ήταν ενήμεροι για την πορεία ανέγερσης του έργου, με τον υπουργό όπως ανέφερε να βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και να μεταφέρει ερωτήματα του προέδρου Αναστασιάδη.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του υπουργείου υγείας Χριστίνα Γιαννάκη και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, οι οποίοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ ως μέλη ex oficio, υποστήριξαν ότι για την συγκεκριμένη δαπάνη δεν υπήρξε έγκριση.

Αναμένονται απαντήσεις εκ μέρους ΟΚΥπΥ

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης και ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής Χρίστης Λοϊζίδης δήλωσαν ότι θα κατατεθούν γραπτώς λεπτομερείς απαντήσεις προς την ελεγκτική υπηρεσία για το ζήτημα εντός των επόμενων ημερών.

Εκ μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι θα αναμένεται η γραπτή απάντηση των ιθυνόντων του ΟΚΥπΥ η οποία θα ενσωματωθεί στην τελική έκθεση, θα αξιολογηθεί και ενδεχομένως να ενημερωθεί ο γενικός εισαγγελέας για δική του αξιολόγηση.

Εκ μέρους τόσο του προέδρου της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία και μελών της επιτροπής, έγινε αναφορά σε καταγγελία η οποία αφήνει εκτεθειμένα μέλη του ΟΚΥΠΥ και καταγγέλθηκε αδυναμία σε ότι αφορά στο να δοθούν απαντήσεις στη βουλή.

Σε ανακοίνωση του, το Κίνημα Αλληλεγγύη, καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ για αυθαιρεσίες, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν ποινικές ευθύνες στη διαχείριση κάποιων υποθέσεων από πλευράς του.

Πέραν των καταγγελιών σε σχέση με την υλοποίηση της απόφασης για κατασκευή της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας, χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η ηγεσία του ΟΚΥπΥ αντιμετωπίζει καταγγελίες για την επιλογή συνεργατών για το έργο εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς επίσης, για τις συμφωνίες που έκλεισε με εργαστήρια για τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό.

M.X.