You are here

Νέο μέτωπο με ΟΑΥ για φάρμακα άνοιξε ο Οδυσσέας

25/05/2023 13:25

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης του γενικού ελεγκτή για το έτος 2020 που αφορά τον έλεγχο του ΟΑΥ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στη βάση παραδειγμάτων και άλλων χωρών, ο ΟΑΥ θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές αναλώσιμων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο ΟΑΥ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καταρτίζει κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται ταενδονοσοκομειακά αναλώσιμα και το κόστος αποζημίωσής τους (Κατάλογος Ζ) στο πλαίσιοεφαρμογής του ΓεΣΥ.

Επίσης, καταρτίζει μεταξύ άλλων και κατάλογο με τα φάρμακα της 1ης Φάσηςτου ΓεΣΥ (εξωνοσοκομειακή παροχή υπηρεσιών), στον οποίο περιλαμβάνεται το κόστος αποζημίωσης των εν λόγω φαρμάκων, και οι συνεισφορές/συμπληρωμή για κάθε φάρμακο.

Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, το πρώτο θέμα που απασχόλησε αφορούσε τα ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Ζ για τα οποία ο ΟΑΥ όφειλε να εκδώσει εγκυκλίους και κανονισμούς και δεν εκδόθηκαν όπως θα έπρεπε.

Ακόμη, τόνισε, ότι στους αντίστοιχους καταλόγους χωρών της ΕΕ, στα οποία ο ίδιος ο ΟΑΥ παρέπεμψε, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα οποία εξαιρούνται από την ενσωμάτωσή τους στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο της εκάστοτε ιατρικής πράξης (DRG) και αποζημιώνονται επιπρόσθετα και ξεχωριστά, αφορούν σε πολύ εξειδικευμένα, καινοτόμα και πολύ υψηλού κόστους προϊόντα, με σκοπό τη στήριξη στην καινοτομία και την επιτάχυνση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την προμήθεια βελτιστοποιημένων προϊόντων.

Αντίθετα, σημείωσε στονΚατάλογο Ζ του ΟΑΥ περιλαμβάνονται αρκετά κοινά/συνηθισμένα προϊόντα, το κόστος των οποίων ξεκινά από πολύ χαμηλά, με το φθηνότερο να ανέρχεται σε μόλις €23.

Καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων 

Επίσης ο γενικός ελεγκτής επεσήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων που αποζημιώνει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καθυστέρηση φαίνεται να ευνοεί τις φαρμακευτικές εταιρείες εφόσον, όπως πληροφόρησε ο ίδιος ο Οργανισμός, καθυστερούν να επανέλθουν με αναθεωρημένες προτάσεις μετά την αρχική πρόταση που τους υποβάλλει ο Οργανισμός στο πλαίσιο επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ).

Αυτό αφορά κυρίως σε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από μεγάλο αριθμό ασθενών, εφόσον οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις ή να δώσουν τη δυνατότητα να επιτευχθούν τιμές που να συγκρίνονται ευνοϊκά μεταξύ θεραπειών, οι οποίες με βάση το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο βρίσκονται στην ίδια γραμμή θεραπείας.

Πολύ χαμηλότερες τιμές εξασφαλίζει το Υπουργείο Υγείας

Η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, διερωτήθηκε γιατί να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά τιμών μεταξύ του υπουργείου υγείας και του ΟΑΥ.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε στην επιτροπή ότι μέσω διαδικασίας προσφορών που ακολούθησε το υπουργείο, εξασφάλιζε χαμηλή τιμή κόστους φαρμάκων.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό μείωσης του αριθμού των φαρμάκων έφτανε το 22%», είπε.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, σε ένα φάρμακο που η τιμή ήταν €26, η τιμή που εξασφάλισε το υπουργείο ήταν €10 . Ή σε φάρμακο που ήταν €6,47, η τιμή του υπουργείου ήταν 44 σεντ. Ένα φάρμακο με τιμή €7 ε, η τιμή του υπουργείου ήταν €2.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, η διαχείριση αυτών των οικονομικών συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ έχει μια καθοριστική σημασία.

«Η εξοικονόμηση δαπανών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι ο ΟΑΥ να εντάξει τα καινοτόμα φάρμακα στο Γεσυ, το υπουργείο μέσω της Επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων βοηθά τους ασθενείς να αποκτήσουν αυτά τα φάρμακα.

Ο επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καΐσης σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στο ΓεΣΥ και τα ίδια φάρμακα να υπάρχουν διαθέσιμα εκτός ΓεΣΥ στα φαρμακεία».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι με το ΓεΣΥ οι ασθενείς έχουν επιλογές φαρμάκων.

«Πριν το ΓεΣΥ αγοράζαμε ένα αντιφλεγμονώδη €22 και με το ΓεΣΥ το αγοράζουμε μόνο €2», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα υπάρχει πρόβλημα, σημείωσε,, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση και επάρκεια των φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι δεν θα αφαιρέσει την επιλογή των ασθενών να μπορούν να διαλέξουν περισσότερο από ένα φάρμακο.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου σε δηλώσεις της μετά τη δυνεδρία της Επιτροπής ανέφερε ότι «έχουμε ήδη χαιρετήσει το γεγονός ότι ο ΟΑΥ κάνει προσπάθειες για να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων εντός του ΓΕΣΥ, δημιουργώντας και μια ειδική επιτροπή από ειδικούς επαγγελματίες η οποία θα αξιολογεί αυτά τα φάρμακα αλλά και μειώνοντας παράλληλα τον κατάλογο Ζ που είναι τα ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα αλλά και προχωρώντας σε περισσότερες προσφορές».

Πρόσθεσε ότι «είναι δική μας έκκληση περισσότερα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία δίνονται από την επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετείται για ακόμα μια φορά καλύτερα ο ασθενής».

Της Ουρανίας Στυλιανού