You are here

Ομόφωνη έγκριση ρυθμίσεων για εξώδικα και αποφυλακίσεις

03/04/2020 17:47

Με την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων εγκρίθηκαν σήμερα τα τρία νομοθετήματα που έχει ενώπιον της ολομέλεια της βουλής και σχετίζονται με ρυθμίσεις για εξώδικα πρόστιμα και αποφυλακίσεις.

Τα νομοθετήματα συζητήθηκαν χθες από την επιτροπή νομικών και αφορούν στις ρυθμίσεις για αποφυλακίσεις στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας και στην αύξηση των ποινών για παραβίαση διαταγμάτων του υπουργείου υγείας σχετικά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, από €150 σε €300.

Από το σύνολο των 19 βουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της ολομέλειας, οι 18 ψήφισαν υπέρ των νομοθετημάτων και ένας εναντίον.

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων, ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση και συγκεκριμένα να νομοθετηθεί η αύξηση του εξωδίκου προστίμου από €150 σε €300, με σκοπό την αποτροπή των παραβάσεων, ώστε να αποβούν αποτελεσματικότερα τα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις εγκρίθηκε η τροποποίηση του περί φυλακών νόμου και τροποποίησης των περί φυλακών κανονισμών.
 
Με το νόμο επεκτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός Φυλακών. Συγκεκριμένα επεκτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους. Επίσης επεκτείνεται σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.
 
Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών, αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου, αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου.

Με την τροποποίηση των περί φυλακών κανονισμών παρέχεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών ώστε να  μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.
 
Επίσης επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα.
 
Περαιτέρω τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.
 
Οι αποφυλακίσεις ενόψει της απειλής του κορωνοϊού ανέρχονται σε 114 από σύνολο 800 κρατουμένων, ενώ αφορούν και 23 κρατούμενους που είναι ενταγμένοι στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού (13) ή έχουν αποφυλακιστεί από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (10).
 
Σύμφωνα με το Τμήματος Φυλακών, αποφυλακίζονται κατάδικοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους μέχρι 19/4/2020 και τους υπολείπονται 2 χρόνια για τη συμπλήρωσή της.