You are here

Πακτωλός υπερωριών και επιδομάτων σε γιατρούς

23/06/2022 15:18

Πράγματα και θαύματα διαπιστώνει , η ελεγκτική υπηρεσία σε ειδική έκθεση για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καταλόγισε στον ΟΚΥΠΥ κακό σχεδιασμό και προγραμματισμό και ανέφερε ότι δεν βελτιώθηκε η κατάσταση με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αυτόνομος οργανισμός.

Στα θέματα που έθιξε ο γενικός Ελεγκτής περιλαμβάνεται η οικονομική διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι οικονομικές καταστάσεις που δεν υποβάλλονται εγκαίρως, ενώ αμφισβήτησε και τον οικονομικό σχεδιασμό για τη διετία 2022-2024. 

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι τα έσοδα του Οργανισμού μειώθηκαν, καθώς με την έναρξη του ΓεΣυ μειώθηκαν οι ασθενείς που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ εκτιμά ότι οι δαπάνες που προϋπολογίζονται είναι συντηρητικές.

Πρόσθεσε ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αποτελούν πλέον την ραχοκοκαλιά της υγείας και δεν είναι ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως εξήγησε τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ασθενείς που εξυπηρετούν.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2018 οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εντός των νοσοκομείων ανέρχονταν 96 χιλιάδες, ενώ το 2021 μειώθηκαν στις 78 χιλιάδες. Μείωση είπε παρατηρήθηκε και στους εξωτερικούς ασθενείς, καθώς το 2018 ανέρχονταν σε 1,28 εκατ. και το 2021 και μειώθηκαν στο 1 εκατ..

Ο κ. Μιχαηλίδης έψεξε την κατακόρυφη αύξηση του γραμματειακού και διοικητικού προσωπικού, αναφέροντας ότι από 184 ανήλθαν σε 519 άτομα, ενώ επεσήμανε ότι για την ίδια περίοδο η φυγή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς από τους 817 μειώθηκαν σε 751.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή ήταν το ζήτημα των ΤΑΕΠ, τα οποία παραμένουν μόνο δημόσια, ενώ η εξυπηρέτηση των ασθενών χρήζει βελτίωσης, με τους βουλευτές να λένε ότι λαμβάνουν πληθώρα παραπόνων για αυτά.

Δίνουν αβέρτα επιδόματα σε γιατρούς

Ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε επίσης άκρατη παροχή επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό χωρίς όριο και διασύνδεση με την παραγωγικότητα, ενώ ανέφερε ότι η νομοθεσία απαγορεύει την παροχή υπερωριών πέραν του διπλάσιου ποσού του μισθού.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε γιατρούς οι οποίοι σε ένα χρόνο πήραν σε επιδόματα €315 χιλ. και €270 χιλ., ενώ ο μισθός τους ήταν περίπου €75 χιλ. Πρόσθεσε ότι υπέρβαση στα επιδόματα που λαμβάνουν παρατηρήθηκε σε 14 περιπτώσεις ιατρών.

Είπε ακόμα ότι γιατροί στην κλίμακα Α15 για υπερωρίες ενός Σαββάτου λαμβάνουν € 1350, δηλαδή όπως εξήγησε ο συντελεστής είναι ένα προς τέσσερα,  ενώ στο δημόσιο είναι ένα προς ενάμιση τα Σάββατα και ένα προς δύο τις Κυριακές.

Πρόσθεσε ότι γιατροί στην κλίμακα Α16 λαμβάνουν επιδόματα ύψους €2080 και όλοι οι γιατροί ειδικότητας επιδόματα ύψους €1850. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα για παντελή έλεγχο της προσέλευσης και αποχώρησης τόσο του ιατρικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέροντας ότι δεν ελέγχεται για τις ώρες εργασίας του.

 Αναφορά έκανε και σε υπόθεση ιατρών που βρίσκεται ενώπιον της αστυνομίας, οι οποίοι δήλωναν ότι προέβαιναν σε επεμβάσεις τα απογεύματα, ενώ αυτές διενεργούνταν τα πρωινά. Ενώπιον της αστυνομίας είπε ακόμα ότι βρίσκεται η υπόθεση της ανέγερσης ΜΕΘ στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αναφορά επίσης έκανε μεταξύ πολλών άλλων και σε τρωτά σημεία και αδυναμίες στην ανάθεση και κατακύρωση του έργου τριών νοσηλευτικών Μονάδων στο γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, καθώς όπως είπε δεν τηρήθηκαν από τον ΟΚΥπΥ οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη διενέργεια των δημοσίων συμβάσεων, όπως είναι η ισότιμη και χωρίς διάκριση αντιμετώπιση των οικονομικών φορέων, η αναλογικότητα, η διαφάνεια, καθώς επίσης η αξιοπιστία της ακολουθούμενης διαδικασίας για την αξιολόγηση και την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Υπ. Υγείας: Μεταφέρθηκαν 7 ασθενείς στο ιδιωτικό τομέα

Απαντώντας η γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι όσον αφορά τα ευρήματα και συστάσεις του γενικού Ελεγκτή, οι κύριοι λόγοι, στους οποίους οφείλονται αυτές οι αποκλίσεις, είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας που ξεκίνησε από το 2020, με σημαντική απώλεια ασθενών και εσόδων, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα νοσηλευτήρια παρέμεναν κλειστά στο ευρύ κοινό ή είχαν περιορίσει σημαντικά τις κλίνες και τη δραστηριότητά τους.

Τόνισε επίσης, ότι εάν δεν υπήρχε το υπουργείο υγείας την περίοδο της πανδημίας οι απώλειες ασθενών θα ήταν πολύ μεγάλες, αναφέροντας ότι την περίοδο της πανδημίας περίπου επτά χιλιάδες ασθενείς μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των εσόδων και δαπανών του Οργανισμού και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει τις απώλειες μετά τον Ιούλιο του 2024.

ΟΚΥΠΥ: Παράταση για την αυτονόμηση

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης είπε ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν παράταση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία η ραχοκοκαλιά της υγείας.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του γενικού Ελεγκτή είπε ότι δεν έγιναν αχρείαστες προσλήψεις και ότι το γραμματειακό προσωπικό που προσελήφθη ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία του νέου συστήματος υγείας. Δήλωσε επίσης ότι στόχος είναι η πρόσληψη των καλύτερων γιατρών, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο καθώς οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλότερες.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα αποχώρησαν 202 γιατροί από τα κρατικά νοσηλευτήρια, αναφέροντας ότι το κτύπημα ήταν διπλό καθώς μαζί τους φεύγουν και ασθενείς με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

Είπε ακόμα ότι ελάχιστοι κύπριοι γιατροί προτιμούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ ανέφερε ότι οι περισσότερες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι από ιατρούς από την Ελλάδα.

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση είπε ότι με βάση εκτιμήσεις τους θα καλύψουν τα έξοδα τους μέχρι και το Ιούλιο του 2024, αλλά είπε ότι μια παράταση θα βοηθούσε λόγω και της πανδημίας. Επεσήμανε ότι για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν δέχονταν ασθενείς λόγω ότι λειτουργούσαν ως κλινικές για ασθενείς με κορωνοϊό.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι παρουσιάζεται πρόβλημα στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων προϋπολόγισαν έσοδα ύψους €70 εκατ. για το 2022, ενώ τα πραγματικά έσοδα του 2021 ανέρχονταν σε €45 εκατ. σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.

Έσοδα €420 εκατ. το 2021

 Μιλώντας επίσης ενώπιον της επιτροπής ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης είπε ότι οι πυλώνες επιτυχίας του ΟΚΥΠΥ, ταυτίζονται με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Πρόσθεσε ότι εκπονήθηκε λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο για την ορθή διαχείριση οικονομικών πόρων, ενώ σε σχέση με τα έσοδα ανέφερε ότι το 2021 έφτασαν τα €420 εκατ. έσοδα, εκ των οποίων τα €200 εκατ. προέρχονται από ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

Σημείωσε ότι ο  κύπριος ασθενής εμπιστεύεται το δημόσιο νοσηλευτήριο και αυτό οφείλεται στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Όσον αφορά την εξωνοσοκομειακή φροντίδα παραδέχθηκε ότι η ελεγκτική υπηρεσία έχει δίκαιο δηλώνοντας χαρακτηριστικά «αιμορραγούμε».

«Όταν χάσεις τον ασθενή θέλει χρόνο να τον επαναφέρεις. Θα προσπαθήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις να το κάνουμε. Τα απογευματινά, τα οποία ελπίζω σύντομα να έχω νέα ότι θα αρχίσουν θα βελτιώσουν την κατάσταση» δήλωσε .

Της Ελένης Χαραλάμπους