You are here

«Παράνομη» η λύση που προτείνει η κυβέρνηση για Νίκολσον

24/01/2019 12:15

Με την κυβέρνηση τα έβαλαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής ελέγχου, σε ότι αφορά τους χειρισμούς της στην υπόθεση ασυμβίβαστου του προέδρου του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας Ντέιβιντ Νίκολσον, αντιδρώντας έναντι της θέσης της κυβέρνησης, όπως τη μετέφερε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον κ. Νίκολσον με την οποία να ζητείται η συγκατάθεση του στην εξαίρεση οργανισμών στους οποίους συμμετέχει είτε ο ίδιος είτε η σύζυγός του, από διαγωνισμούς προσφορών του ΟΚΥΠΥ.

Τόσο ο γενικός ελεγκτής, όσο και τα μέλη της επιτροπής, χαρακτήρισαν παράνομο τον οποιοδήποτε εκ των προτέρων αποκλεισμό οργανισμών από προσφορές επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι.

Πρόθεση της επιτροπής ελέγχου, σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, είναι όπως ετοιμαστεί έκθεση προς την ολομέλεια της βουλής ώστε να ψηφιστεί ότι για την εξασφάλιση της νομιμότητας, θα πρέπει ο κ. Νίκολσον να παυθεί ή να παραιτηθεί.

Το υπουργικό θα αποφανθεί για ασυμβίβαστο

Ο υπουργός υγείας επεσήμανε ότι το αρμόδιο σώμα για να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο και να καθορίσει τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον κ. Νίκολσον, είναι το υπουργικό συμβούλιο.

Σημείωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού, τέθηκαν επί τάπητος θέματα αρμοδιότητας του κ. Νίκολσον και ζητήθηκαν διευκρινίσεις που θα αναμένεται να ληφθούν, προτού κριθεί από το υπουργικό εάν υπάρχει ασυμβίβαστο.

«Θέση της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες, είναι να ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΟΚΥΠΥ για τις εταιρείες όπου έχει δραστηριότητα στην Αγγλία, να μην συμμετέχουν σε οποιοδήποτε διαγωνισμό ή συμφωνία με τον ΟΚΥΠΥ», ανέφερε.

Σημείωσε ότι εάν αυτό είναι παράνομο, τότε δεν θα γίνει, προσθέτοντας ότι θα ζητηθεί η άποψη της νομικής υπηρεσίας.  «Εάν δεν δύναται να γίνει, δεν θα προχωρήσουμε», είπε στις δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του γενικού ελεγκτή.

Επεσήμανε παράλληλα, ότι σε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ που λήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, διασφαλίζεται το αμερόληπτο, καθώς καθορίζεται ότι εταιρείες όπου δύνανται να έχουν σύγκρουση συμφέροντος ο πρόεδρος και τα μέλη του οργανισμού δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τον οργανισμό.

Ελεγκτής: Η θέση της κυβέρνησης δεν αίρει το πρόβλημα

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να ενεργήσει θεωρώντας δεδομένη την ερμηνεία του γενικού εισαγγελέα, χωρίς να γίνονται άλλες ερμηνείες του περιεχομένου της επιστολή του αναφορικά με το θέμα του ασυμβίβαστου του κ. Νίκολσον.

«Η θέση της κυβέρνησης να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΟΚΥΠΥ να διασφαλιστεί ότι οργανισμοί όπου έχει θέση δεν θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΟΚΥΠΥ, δεν αίρει το πρόβλημα», είπε, επισημαίνοντας ότι συγκρούεται με νομοθεσίες αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη των αποφάσεων της. Σε αυτήν εναπόκειται να λάβει αποφάσεις για τη διασφάλιση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, είπε, σημειώνοντας ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα παρακολουθεί το θέμα.

Προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί τώρα το ζήτημα, πολύ πιθανόν να εγερθεί σε προσφυγές και να κριθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την άποψη ότι τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα εκ μέρους του υπουργού, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφέροντος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, έκανε λόγο για «κανονική παραδοχή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο» και σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης όπως τη μετέφερε ο υπουργός είπε, «αυτό και αν είναι παρανομία».

Κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί τι θα κάνει και υπέδειξε πως ο νόμος αναφέρεται στο ασυμβίβαστο που μπορεί να υπάρχει κατά τον χρόνο του διορισμού ενός προσώπου. «Εάν υπάρχει ασυμβίβαστο τελείωσε, πρώτη φορά διατυπώθηκαν τέτοιου είδους θέσεις στη βουλή», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα που αφορούν στο ασυμβίβαστο και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναμένεται η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και να τεθούν όλα τα στοιχεία ενώπιον του υπουργικού, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει τι θα γίνει.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση συμβουλεύθηκε τη νομική υπηρεσία πριν αποστείλει την εν λόγω επιστολή στον κ. Νίκολσον καθώς επίσης, και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη ζημιά και τις συνέπειες που θα προκύψουν, σε περίπτωση που η υπόθεση του ασυμβίβαστου καταλήξει στα δικαστήρια και προκύψει απόφαση που θα αναιρεί το διορισμό.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Έλενα Λιμπουρή ανέφερε ότι με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα επιβεβαιώθηκε το ασυμβίβαστο του κ. Νίκολσον και σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ ζητά την αντικατάσταση του κ. Νίκολσον.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο υπουργός βρέθηκε σήμερα εκτεθειμένος με θέσεις αίολες καθώς όπως είπε, το ασυμβίβαστο στην περίπτωση του κ. Νίκολσον είναι αυταπόδεικτο.

Πρόσθεσε ότι για τον αποκλεισμό εταιρειών από προσφορές υπάρχει συγκεκριμένος νόμος και πως η κυβέρνηση μοιάζει να μην γνωρίζει ή να μην σέβεται τους νόμους.

«Θεωρούμε ότι για την κυβέρνηση και τον κ. Νίκολσον, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση», σημείωσε, αναφέροντας ότι η επιτροπή θα προχωρήσει στη συγγραφή έκθεσης προς την ολομέλεια.

Της Μαρίας Χαμπή