You are here

Περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης

01/08/2020 12:10

Η Ολομέλεια της Βουλής με 42 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρία της, τους κανονισμούς για εισαγωγή περιορισμών στη συνταγογράφηση, στη διακίνηση και στη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να ελαχιστοποιείται ο  κίνδυνος εκτροπής της στην παράνομη αγορά, για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας από την κατάχρηση και την τυχόν εκτροπή της φαρμακευτικής κάνναβης.
 
Περαιτέρω όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας προς την Ολομέλεια της Βουλής με τους κανονισμούς παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της ορθολογικής συνταγογράφησης και της επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης.
 
Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι, μέλη της  Επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ικανοποίηση από τον Υπουργό Υγείας αιτημάτων τα οποία υποβάλλονται για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στην παράνομη αγορά, καθώς και για το ότι δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι ισχύοντες κανονισμοί. 
 
Τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Παρουσιάζοντας την τροπολογία του ανέφερε ότι ο κανονισμός που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση παρέχει στον Υπουργό, μετά από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής  την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για απεριόριστο χρόνο, να υπερκαλύπτει το νόμο και να θέτει όρους για την κυκλοφορία, για την ποσότητα και τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν.
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως με τους κανονισμούς επιχειρείται να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε πως είναι προτιμότερο να αφεθεί η κυκλοφορία στον γιατρό που γνωρίζει τις ανάγκες του ασθενούς για να αποφεύγονται δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Ο Γιώργος Παπαδοπουλος ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη υποστηρίζει τους κανονισμούς, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκτροπής στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποβούν σε βάρος των ασθενών.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ως ογκολόγος, ανέφερε ότι για αρχή η διάθεση της ιατρικής κάνναβης πρέπει να προχωρήσει βήμα – βήμα και να δούμε πώς θα δουλέψει και να την απελευθερώσουμε.  Πρόσθεσε πως δεν δέχεται να δίνονται οδηγίες στο γιατρό για τη δοσολογία και σημείωσε πως η έγνοια είναι να μην γίνει κατάχρηση.
 
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε ότι συζητούμε για διαδικασίες αλλά οι ασθενείς πονούν. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο άνθρωπος πρέπει να πονά επειδή η Βουλή αποφασίζει γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Ο Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί. Το έχουν ανάγκη οι φτωχοί και για την ανακούφιση τους  πρόσθεσε.