You are here

Προς τηλεψηφοφορίες η ολομέλεια ελέω πανδημίας

03/04/2020 18:29

Εισήγηση του γενικού εισαγγελέα αναφορικά με τις νομοθετικές αλλαγές που καθίστανται αναγκαίες ώστε η ολομέλεια της βουλής να μπορεί να συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης και να λαμβάνει αποφάσεις μέσω τηλεψηφοφορίας, τίθεται ενώπιον του νομοθετικού σώματος.

Σύμφωνα με αναφορά του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, για τη συζήτηση της εν λόγω εισήγησης, καθώς και σχετικής πρότασης που έχει διαμορφωθεί από τις υπηρεσίες της βουλής, θα χρειαστεί να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η επιτροπή νομικών.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι οι προτάσεις θα συζητηθούν στην επιτροπή νομικών και ενδεχομένως να διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο. Η διαφορά μεταξύ τους, είπε, είναι ότι η πρόταση του γενικού εισαγγελέα βλέπει αναγκαίες αλλαγές και σε κανονισμούς, πέραν από τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Θέλουν ενημέρωση από υπουργό για θέματα υγείας

Πέραν των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες για συζήτηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επείγοντων νομοσχεδίων του υπουργείου δικαιοσύνης που ψηφίστηκαν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να συνέλθει και η επιτροπή υγείας.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να καθοριστεί σε συνεννόηση του προέδρου της επιτροπής Κώστα Κωνσταντίνου και του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος θα κληθεί να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τα δεδομένα στον τομέα της υγείας.

Καλούνται να θέσουν προτεραιότητες

Ο πρόεδρος της βουλής τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν οποιεσδήποτε ενέργειες είναι αναγκαίες για αναβάθμιση της τηλεργασίας της βουλής μέσω νέων εφαρμογών στα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς, όπως είπε, «θέλουμε σαν βουλή να λειτουργούμε».

Κάλεσε τα κόμματα να προβούν σε αξιολόγηση των σημαντικών θεμάτων προς συζήτηση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη να σημειώνει το αίτημα του προέδρου της επιτροπής γεωργίας Αντρέα Καυκαλιά για συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Λουκαΐδης παρέπεμψε επίσης, σε μεθόδους τηλεδιάσκεψης που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημειώνοντας ότι αποτρέπεται οι λήψεις αποφάσεων επί σοβαρών ζητημάτων.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στο πλαίσιο της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σημείωσε ότι την τρέχουσα περίοδο στη βουλή κατατίθενται μόνο τα επείγοντα νομοσχέδια. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης την κοινοβουλευτικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και άλλες που θα χρειαστούν τη βοήθεια της Κύπρου.

Σε αναμονή η ολομέλεια για μέτρα στήριξης οικονομίας

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε επίσης, ενημέρωση εκ μέρους της επιτροπής οικονομικών αναφορικά με το πότε θα είναι έτοιμη να προωθήσει το θέμα των εγγυήσεων ή άλλα νομοθετήματα ενώπιον της ολομέλειας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να διαφανεί τι θα γίνει σε σχέση με τις νέες προτάσεις που θα καταθέσουν τα κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως «το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ομόφωνο» το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις.

Η ψήφιση των τριών νομοθετημάτων που είχε ενώπιον της η βουλή, πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μισής ώρας , καθώς κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεν διαπιστωνόταν απαρτία και χρειάστηκε να αναμένεται η προσέλευση και άλλου μέλους.

Της Μαρίας Χαμπή