You are here

Πρόσθετες συμπληρωμές για γιατρούς στους κανονισμούς ΓΕΣΥ

17/01/2019 17:42

Δικαίωμα πρόσθετης χρέωσης που θα επιβαρύνει τους ασθενείς, δίνουν κανονισμοί που εξέτασε σήμερα η επιτροπή υγείας και θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση σε δύο εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η επιτροπή εξέτασε συμπληρωματικούς κανονισμούς σχετικά με τις συμπληρωμές των γιατρών.

Ανέφερε ότι στους κανονισμούς, φαίνεται η πρόθεση του ΟΑΥ να δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς να έχουν επιπλέον εισόδημα, σημείο που αποτελεί την ουσιαστική αλλαγή που προβλέπεται μέσα στους κανονισμούς.

Επεσήμανε ότι η ρύθμιση αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης και συμφωνίας μεταξύ του υπουργού υγείας, των συντεχνιών και του ΟΑΥ.

Συμπληρωμή αντί ιδιωτικής ιατρικής εντός του συστήματος

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής υγείας ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι η θέση που θέτει ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος αναφορικά με την ιδιωτική ιατρική αλλάζει την αρχιτεκτονική του σχεδιασμού για το ΓΕΣΥ.

Επί του θέματος, όπως ανέφερε, έγινε εισήγηση όπως αντί για ιδιωτική ιατρική στο πλαίσιο του νόμου, εισαχθεί μια συμπληρωμή για τις ώρες που είναι εκτός των λογικών πλαισίων ενός ιατρείου.

Με βάση αυτή την πρόταση, κατά τις νυκτερινές ώρες μετά τις 8 μ.μ., τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οι γιατροί θα δικαιούνται να εισπράττουν αποζημίωση μέχρι €25, χρέωση που θα εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Η χρέωση θα είναι επιπρόσθετη της αμοιβής που θα λαμβάνουν από τον ΟΑΥ.

«Στόχος είναι να αποτρέπεται η πίεση εκ μέρους του κόσμου για άνοιγμα των ιατρείων και ταυτόχρονα, ο γιατρός που θα το κάνει, να αποζημιώνεται επιπλέον, χωρίς να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Αντωνίου.

Ανέφερε ότι ως πρόσθετη επιλογή, για όσους δεν έχουν τα €25 και δεν θέλουν να επισκεφθούν ούτε τα τμήματα πρώτων βοηθειών κατά τις εν λόγω ώρες, θα είναι ο θεσμός των εφημεριών σε όλες τις επαρχίες, για προσωπικούς γιατρούς, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς. «Το θέμα είναι να δώσουμε επιλογές, με βάση την κυπριακή πραγματικότητα» σημείωσε.

Όπως επισημάνθηκε, ότι προκύψει από την επίσκεψη, συνταγές, εξετάσεις κτλ, θα καλύπτονται από τον οργανισμό.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στη διαδικασία διαβούλευσης με τον ΠΙΣ σημειώνοντας ότι από την πλευρά του ο ΟΑΥ έδειξε καλή πίστη και διάθεση για διαβούλευση ως το σημείο που το επιτρέπει ο νόμος. «Δεν μπορώ να πω ότι το ίδιο έκανε και ο ΠΙΣ. Όποτε συναντούσαμε τις θέσεις τους, οι θέσεις άλλαζαν και μετακινούνταν σε νέες απαιτήσεις» ανέφερε.

Δεν θα κληθούν γιατροί από το εξωτερικό

Ο κ. Αντωνίου σχολίασε αναφορές για κάλεσμα ιατρών από το εξωτερικό για την κάλυψη τυχόν αναγκών σε περίπτωση που δεν μπουν αρκετοί γιατροί στο ΓΕΣΥ.

«Δεν αναφέραμε ότι θα φέρουμε γιατρούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Είναι λανθασμένη εντύπωση. Εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους, να πείσουμε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ», τόνισε.

Σημείωσε ότι τη στιγμή που οι απολαβές των γιατρών στην Ελλάδα κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις €25-€30 χιλ. ετησίως και με το ΓΕΣΥ προσφέρονται €150 χιλ., «δεν θα φέρει κανένας κανέναν, το πρόγραμμα είναι ελκυστικό», είπε.

«Ούτε κάναμε πρόσκληση, ούτε δώσαμε την εντύπωση ότι θα κάνουμε πρόσκληση με τον τρόπο που έχει περιγραφεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου, οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών θα ανέρχονται κατά μέσο όρο γύρω στις €130-€140 χιλ. ετησίως και των ειδικών γιατρών στις €160-€170 χιλ. ετησίως.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ανέφερε ότι εάν 20% των γιατρών μείνουν εκτός, δεν θα καταρρεύσει το σύστημα, αλλά θα είναι αυξημένες κατά 20% οι αμοιβές αυτών που θα συμμετέχουν. Ο στόχος είπε, είναι να δοθούν ικανοποιητικές αμοιβές για να προσελκύσουν όλους τους γιατρούς.

Επιλογές για πληρωμές γιατρών σε εταιρείες

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής υγείας, σε σχέση με τις ανησυχίες που προκύπτουν για ενδεχόμενη εκμετάλλευση ιατρών που συμμετέχουν σε εταιρείες ή συγκροτήματα, αναφορικά με τον τρόπο καταβολής της πληρωμής τους, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν πληρώνεται απευθείας ο γιατρός, αλλά η ιατρική πράξη στο σύνολό της.

 Εντούτοις, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ έχει θέσει ενώπιον των ενδιαφερομένων τρεις εισηγήσεις για επίλυση του ζητήματος, μεταξύ των οποίων η επιλογή της κατευθείαν πληρωμής του γιατρού σε περίπτωση που τα βρουν με τις εταιρείες τους ή σε μια άλλη περίπτωση, την πληρωμή ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή κατευθείαν στον γιατρό και συμπλήρωση του υπόλοιπου στη βάση συμφωνίας με την εταιρεία.

Ο κ. Αντωνίου, σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να δουλέψουμε τις προτάσεις εφόσον οι συνομιλητές έχουν αποχωρήσει από το διάλογο».

Της Μαρίας Χαμπή