You are here

Προϋπολογισμός €68,7 εκ. για τον ΟΚΥΠΥ

10/01/2019 14:22

Προϋπολογισμό ύψους €68,7 εκ. θα έχει στη διάθεση του για το 2019 ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχονται από κρατική χορηγία (€66 εκ.).

Οι συνολικές δαπάνες του Οργανισμού για το 2019 προβλέπεται να ανέλθουν σε €68.729.480.

Οι δαπάνες θα καλύψουν ετήσιους μισθούς υπαλλήλων ύψους €54,8 εκ. για τις θέσεις που είναι απαραίτητες να στελεχώσουν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού σε πρώτο στάδιο, για νέες θέσεις 40 γραφέων, 20 ιατρικών λειτουργών, 60 νοσηλευτικών λειτουργών, 175 φροντιστών υγείας και για τις θέσεις υφιστάμενου προσωπικού που θα παραιτηθεί από τη δημόσια υπηρεσία και θα υπογράψει συμβόλαιο με τον οργανισμό.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται ετήσιοι μισθοί υπαλλήλων ύψους €730,6 χιλ. για διευθυντές διευθύνσεων νοσοκομείων, διευθυντή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προϊστάμενου υπηρεσίας ασθενοφόρων.

Οι αποδοχές προσωπικού αναφέρονται στις θέσεις που απαιτούνται, τόσο για την κεντρική διοίκηση του οργανισμού, όσο και για τις διευθυντικές ομάδες των διευθύνσεων του οργανισμού.

Κίνητρα €5,2 εκ. στους γιατρούς

Με βάση τον προϋπολογισμό, ποσό €5,2 εκ. από τις δαπάνες θα αφορά στην παροχή κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα €1,2 εκ. προορίζονται για τους προσωπικούς γιατρούς στο πλαίσιο της εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 ενώ ποσό €4 εκ. θα διατεθεί ως κίνητρο σε όλο το υφιστάμενο προσωπικό που θα υπογράψει συμβόλαιο με τον ΟΚΥΠΥ.

Από τα €4 εκ., τα €2 εκ. θα διατεθούν ως αντιστάθμισμα για να διατηρήσει ο υπάλληλος τον σημερινό μισθό του εάν υπερβαίνει τη μισθοδοσία της θέσης και τα άλλα €2 εκ. θα διατεθούν στους ειδικούς ιατρούς ως επιπρόσθετο κίνητρο για την προσέλκυση τους προς υπογραφή συμβολαίου με τον ΟΚΥΠΥ. 

Οι λειτουργικές δαπάνες προϋπολογίζονται στις €55 χιλ. και αφορούν κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων, τη διαμονή και διατροφή, καθώς και τα οδοιπορικά των μελών του ΔΣ του Οργανισμού που η μόνιμη κατοικία τους είναι εκτός Κύπρου.

Τα λειτουργικά έξοδα γραφείου ανέρχονται στις €708 χιλ. και αφορούν στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ στις €320 χιλ. υπολογίζεται να ανέλθει το κόστος αγοράς υπηρεσιών για νομικές συμβουλές στο συμβούλιο του οργανισμού, ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης του συμβουλίου και προσωπικού του οργανισμού, ασφαλιστική κάλυψη του νέου προσωπικού και διενέργεια μελέτης ικανοποίησης των ασθενών.

Οι μη προβλεπόμενες δαπάνες υπολογίζονται στις €30 χιλ.

Σημειώνεται ότι οι λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, των κέντρων υγείας, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της υπηρεσίας ασθενοφόρων βρίσκονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας και θα μεταφέρονται σταδιακά στον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

M.X.