You are here

Στην Ολομέλεια το επόμενο 15ημερο οι κανονισμοί για γιατρούς

14/03/2019 17:07

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και γιατρών, αναφορικά στους κανονισμούς, για τα συμβόλαια των προσωπικών και ειδικών ιατρών, έτσι ώστε οι κανονισμοί που θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο να είναι -αν είναι δυνατόν- συμφωνημένοι, συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των συγκεκριμένων κανονισμών, στα πλαίσια της σταδιακής υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι συζητούνται διεξοδικά αυτό διάστημα, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, ενώ η υλοποίηση των προνοιών των κανονισμών θα αρχίσει άμεσα μετά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του προσδίδει μεγάλη σημασία, ώστε η εξέταση ουσιωδών προβλημάτων, που προκύπτουν στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ της Βουλής και των εμπλεκόμενων φορέων, να έχουν επιτυχή κατάληξη.

Σημείωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των εμπλεκομένων, έτσι ώστε οι κανονισμοί που θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο, να είναι ει δυνατόν συμφωνημένοι», για να σημειώσει πως «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί ξεκάθαρα η κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων για τις παραπομπές των ασθενών, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας, τα οποία πιθανόν να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ έχει υπερψηφίσει τα επίμαχα νομοσχέδια, που αφορούν το σύστημα υγείας, σημειώνοντας ότι η υπεύθυνη στάση του κόμματός του θα συνεχιστεί και θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες εφαρμογής, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών μόνο, χωρίς κανένα επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες.

Σημείωσε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Υπάρχουν ακόμα διάφορες. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί είναι η εξής: Είχαμε δει τη διαδικασία για τους προσωπικούς γιατρούς, ενώ τώρα ξεκίνησε η διαδικασία για τους ειδικούς. Τα εμπλεκόμενα  μέρη ήρθαν ενώπιον της Επιτροπής και η Βουλή κάνοντας τον μεσολαβητή στην ουσία προσπαθούσε να συγκεράσει τις απόψεις των διάφορων φορέων με τους κυβερνητικούς φορείς», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, σε σχέση με τους κανονισμούς, ο κ. Μουσιούττας είπε πως «υπάρχουν σημεία για τα οποία υπήρξε συμφωνία να ενταχθούν στους κανονισμούς», για να σημειώσει ότι «για όσα δεν υπάρχει συμφωνία ή δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, θα δοθεί ένα έγγραφο στην Επιτροπή Υγείας με τους κανονισμούς, όπου δίπλα θα αναγράφονται οι διαφωνίες των διαφόρων φορέων.

Εξήγησε πως «όταν θα τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν ενώπιον τους το νομοσχέδιο, όπως θα έχει διαμορφωθεί και δίπλα τις διάφορες απόψεις των φορέων, έτσι ώστε το κάθε κόμμα να έχει την ευχέρεια -αν κρίνει ότι θα πρέπει να κάνει τροπολογίες και να εισάγει θέσεις μέσα των εμπλεκόμενων φορέων- να τις υποβάλει και να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση ή καταψήφιση».
 
Είπε, τέλος, ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο πρέπει να προσέξουν όλα τα κόμματα, για να σημειώσει ότι «επειδή οι κανονισμοί δεν αναπέμπονται ότι ψηφίσεις σου μένει».

«Άρα αν κάνουμε λάθος θα μείνει το λάθος», κατέληξε.