You are here

Στο ψυγείο κονδύλια για κορωνοϊό λόγω γκρίζων ζωνών

24/02/2021 06:38

Στον πάγο παραμένουν μέχρι στιγμής κονδύλια δεκάδων εκατ. ευρώ, την αποδέσμευση των οποίων ζητά από τη Βουλή το Υπουργείο Υγείας καθώς μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εντοπίζουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης.

Το αίτημα του υπουργείου Υγείας, αφορά κονδύλια συνολικού ύψους €29,1 εκατ., εκ των οποίων τα €24,1 εκατ. προορίζονται για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι βουλευτές αναμένουν απαντήσεις στην επόμενη συνεδρία, πριν ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση ή όχι των κονδυλίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, στα κονδύλια περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς υπηρεσιών από φοιτητές/πτυχιούχους για συντονισμό ιατρείων δημόσιας υγείας και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για αντιμετώπιση της πανδημίας. Για το σκοπό αυτό, ζητούνται ποσά που ξεπερνούν το €1,6 εκατ.

Επίσης, ζητούνται κονδύλια για την κάλυψη της αγοράς υπηρεσιών από κινητές μονάδες για διεξαγωγή rapid test για COVID-19 που φτάνει τα €14,3 εκατ., καθώς και τη διενέργεια μελέτης για εκτίμηση πρόθεσης εμβολιασμού (€27,4 χιλ.).

Η αποδέσμευση θα καλύψει ακόμα, την αγορά και διανομή εμβολίων (€58,3 χιλ.) και τη διενέργεια μοριακών τεστ από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στο πλαίσιο ιχνηλάτησης θετικών κρουσμάτων (€1 εκατ.).

Στο αίτημα εντάσσονται μεταξύ άλλων, πληρωμές σχετικά με την εκτέλεση μοριακών εξετάσεων COVID-19 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου (€5,5 εκατ.) και συμβάσεις για την εξέταση επιβατών που φθάνουν από την Αγγλία (€318,5 χιλ.), τις οποίες το Υπουργείο σκοπεύει να διατηρήσει, μέχρι να υπάρξει αλλαγή στο σχετικό διάταγμα.

Αλαλούμ με τα ζητούμενα ποσά

Ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, αφορούν ποσά για δαπάνες που είτε αφορούν εργασία που έγινε το 2020, είτε ποσά για τα οποία έχουν ήδη αποδεσμευτεί κονδύλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάποιες από τις δαπάνες που θα καλυφθούν αφορούν δεδουλευμένα Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 που δεν έχουν πληρωθεί. Αυτό παρατηρείται ειδικότερα σε σχέση με συμβάσεις για διενέργεια rapid test και παροχή υπηρεσιών από φοιτητές για σκοπούς διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης. Για τα ποσά που αφορούν τον Δεκέμβριο 2020, το Υπουργείο σημειώνει ότι έπρεπε να τελειώσει ο μήνας ώστε να προχωρήσει η τιμολόγηση, διαδικασία η οποία καθυστέρησε.

Αργοπορημένα φαίνεται ότι φτάνουν προς αποδέσμευση και κονδύλια που αφορούν συμβάσεις που ξεκίνησαν μέχρι και από το Μάρτιο του 2020, αρκετές εκ των οποίων έληξαν πριν τα μέσα της περασμένης χρονιάς.

Σε ότι αφορά δαπάνες σε σχέση με τη διενέργεια μοριακών τεστ και κινητών μονάδων, κάποια ποσά ήδη αποδεσμεύτηκαν το 2020. Ωστόσο, αυτά επανέρχονται ενώπιον της Επιτροπής, λόγω του ότι «δεν πρόλαβε να γίνει η διαδικασία τιμολόγησης», σύμφωνα με το Υπουργείο.

Ζητούν περισσότερα από τον προϋπολογισμό

Στα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο, μαζί με το αίτημα αποδέσμευσης, φαίνεται σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις, να ζητείται η παραχώρηση ποσού που ξεπερνά το κονδύλι του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο σκοπό. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, το αίτημα υπερβαίνει κατά πολλά εκατ. ευρώ το ποσό που διατίθεται μέσω του προϋπολογισμού.

Η πιο ενδεικτική περίπτωση, αφορά σύμβαση αγοράς υπηρεσιών για δειγματοληψία Covid-19 τεστ από κινητή μονάδα, για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021. Αν και το ποσό που προϋπολογίστηκε για τον σκοπό αυτό ανέρχεται στις €252 χιλ., το ποσό της σύμβασης που ζητείται για αποδέσμευση, φτάνει στα €7,5 εκατ.

Το Υπουργείο εξηγεί ότι τα εν λόγω κονδύλια του προϋπολογισμού, δεν περιελάμβαναν πρόνοιες που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και πως αρκετές από τις συμβάσεις που καταγράφονται σε σχέση με την πανδημία, αφορούν πρόσθετες πιστώσεις που θα εξασφαλιστούν μέσω του υπουργείου Οικονομικών, από ειδικό αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί για ανάλογους σκοπούς.

Τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να προκαλούν πρόσθετα ερωτήματα.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την προμήθεια εκατοντάδων χιλιάδων rapid test αντιγόνου Covid-19 που έχουν αγοραστεί από το κράτος τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ζητά απαντήσεις για το αν υπήρξε ή όχι θέμα αισχροκέρδειας στα rapid test και πώς θα αντιμετωπιστεί, καθώς και πληροφορίες για την εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε η αγορά των rapid test, η οποία όπως αναφέρεται, είχε συσταθεί 40 μέρες πριν.

Επισυνάπτεται η επιστολή του υπουργείου οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή