You are here

Στόχος η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ΓΕΣΥ

15/03/2018 16:09

Το στόχο για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας ανέλυσε ο υπουργός υγείας Κωνστανίνος Ιωάννου στη βουλή.

Ο νέος υπουργός υγείας είχε σήμερα την πρώτη του συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας για μια αρχική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Μετά τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι στόχος μετά την ομόφωνη ψήφιση τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων αναφορικά με το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι να αντιληφθεί η πολιτεία πόσο σοβαρό είναι το θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας. «Ευελπιστώ σε συνέχιση της συνεργασίας» προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ υπενθύμισε ότι η πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκινήσει από την 1/6/2019 και η πλήρης του εφαρμογή από την 1/6/2020. «Τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά αλλά ευελπιστούμε ότι θα τα τηρήσουμε», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε πως ταυτόχρονα με την αυτονόμηση έχει συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας ενώ, τρέχουν οι διαδικασίες για μεταρρύθμιση σε πρώτη φάση, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Προωθείται παράλληλα, η συμπλεγματοποίηση και η πιλοτική εφαρμογή απογευματινής λειτουργίας σε κάποια νοσηλευτήρια, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥΠΥ, θα τρέχει με ταχύτερο ρυθμό όταν διοριστούν τα πρώτου έμμισθα στελέχη του.

Αναφερόμενος στα μέτρα για μείωση των λιστών αναμονής, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 50 χιλ. επεμβάσεις σε απογευματινές ώρες ενώ, σε σχέση με τις εξετάσεις MRI είπε ότι επιδιώκεται να παραπεμφθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός στον ιδιωτικό τομέα.

Επεσήμανε ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται οι μισές κλίνες του τομέα της υγείας, εντούτοις εκεί στρέφεται το 80% του πληθυσμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ (Λεμεσού) Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης του τομέα της υγείας αλλά και στα θέματα αυτονόμησης και προώθησης του ΓΕΣΥ με βάση το μονοασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι ο τομέας της υγείας νοσεί.

Της Μαρίας Χαμπή