You are here

Ζητούν να διασφαλιστεί η νομιμότητα στον ΟΚΥΠΥ

06/03/2019 16:01

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τα κόμματα επανέρχονται στο θέμα του ασυμβίβαστου σε σχέση με το διορισμό του Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας, μετά και τη δεύτερη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα που επιβεβαιώνει το ασυμβίβαστο. Τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη νομιμότητα.

Οι εξελίξεις φαίνεται να προλαβαίνουν τις κομματικές τοποθετήσεις εφόσον αναφορές και δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Νίκολσον να οδεύει ήδη προς το προεδρικό θέτοντας την παραίτησή του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως δήλωσε στη βουλή η αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η επιτροπή απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό υγείας, παρακαλώντας όπως αποσταλεί στη βουλή η τελική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με το θέμα, «η κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να ενεργήσουν με τρόπο που να μπορεί να λειτουργήσει η νομιμότητα».

Αναφερόμενη στην έκθεση που έχει ετοιμαστεί εκ μέρους της επιτροπής ελέγχου, είπε ότι ζητείται να διασφαλιστεί η νομιμότητα με βάση την γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι στην έκθεση αναμένεται να περιληφθούν και πιο έντονες θέσεις βουλευτών, πριν τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας. «Τα γεγονότα αντιλαμβάνομαι, προλαβαίνουν την έκθεση», σημείωσε.

Σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρεται ότι η  κυβέρνηση οφείλει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κ. Νίκολσον με νέο διορισμό. «Πρέπει να βρει κάποιον με εμπειρία από ΓεΣΥ κι αυτονομημένα νοσηλευτήρια», σημειώνεται.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλληλεγγύης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταβάλει τεράστια προσπάθεια - για να μεταθέσει σε οποιονδήποτε άλλον πέραν της ίδιας, όλες τις ευθύνες για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το ασυμβίβαστο του κ. Νίκολσον, αναφέρεται ότι αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της σύγκρουσης συμφερόντων που υπήρχε με αυτό τον διορισμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης να προβληματιστεί για αυτόν τον διορισμό για να προλάβει νέες καθυστερήσεις στο ΓεΣΥ.

«Όλες οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη βαραίνουν τόσο αυτούς που πρότειναν το διορισμό του κ. Νίκολσον, όσο και αυτούς οι οποίοι τον αποδέχτηκαν» προστίθεται.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι η εξέλιξη αποτελεί μονόδρομος καθώς είναι υπαρκτό το ζήτημα ασυμβίβαστου σε σχέση με τον κ. Νίκολσον.

«Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και η πρώτη έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα οδηγούν στο ξεκάθαρο συμπεράσματα ότι ο διορισμός του κ. Νίκολσον είναι παράνομος. Ως εκ τούτου η παύση του καθ΄ οιονδήποτε τρόπο είναι η μόνη λύση, διαφορετικά δικαιώνονται όσοι κάνουν λόγο για περίεργες μεθοδεύσεις με απώτερο σκοπό την χειραγώγηση θεμάτων που αφορούν το ΓΕΣΥ» ανέφερε.

Μ.Χ.