You are here

Αφορμή για καβγά η κατάχρηση εξουσίας δημοσίων υπαλλήλων

11/03/2021 21:06

Την αφορμή για σύγκρουση σε υψηλούς τόνους μεταξύ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ έδωσε το νομοσχέδιο για αλλαγή του πλαισίου περί ποινικού κώδικα, ώστε να αυξηθεί η ποινή φυλάκισης σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από δημόσιο υπάλληλο.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της ανώτατης ποινής φυλάκισης για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιο λειτουργό από 3τρία σε επτά έτη, στις περιπτώσεις που ο υπαίτιος απέβλεπε με την πράξη του σε κέρδος.

Ο νόμος καλύπτει οποιοδήποτε δημόσιο λειτουργό ή πρόσωπο το οποίο κατέχει δημόσια θέση και οποιοδήποτε αξιωματούχο είτε διοριζόμενο, είτε αιρετός, είτε υποδεικνυόμενος με νόμο και σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντάσσεται στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για πάταξη της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές εκ μέρους της ΕΔΕΚ.

Σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι νομικά προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σχολίασε την αναφορά ότι εντάσσεται στα μέτρα πάταξης της διαφθοράς.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστάρηδες στη θεσμική διαπλοκή. «Μετά από 8 χρόνια η κυβέρνηση θυμήθηκε να καταθέσει μέτρα κατά της διαφθοράς με αστερίσκους και υποσημειώσεις και ακόμα περιμένουμε τα μέτρα», είπε.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε πως η διαφθορά δεν έχει χρώμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «το μόνο αποδεδειγμένο στο δικαστήριο σκάνδαλο θεσμικής διαπλοκής γνωρίζω, όπου μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένα υπουργικό συμβούλιο, ένα ΔΣ ημικρατικού οργανισμού, μια διαχειριστική επιτροπή ταμείου προνοίας και μια κεντρική επιτροπή κόμματος συνεργάστηκαν για ένα σκάνδαλο ευφυέστατο». Πρόσθεσε ότι έχουν τιμωρηθεί επίσημοι και επώνυμοι και πήγαν φυλακή. «Αυτό ήταν συντονισμένη θεσμική διαπλοκή», είπε.

Οι αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Δαμιανού που ανέφερε πως «πρώτη φορά ακούω από το βήμα της βουλής χωρίς να ντρέπονται, τέτοιου γκεμπελικού περιεχομένου κουβέντες».

Κάλεσε τον κ. Κουλλά να ανακαλέσει και να απολογηθεί για την αναφορά του ότι υπάρχει καταδίκη δικαστηρίου που αφορά το ΑΚΕΛ «αλλιώς θα είναι εκτεθειμένος δια παντός», είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στον πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι «δεν είχε καμία δυσκολία να πάει στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον τότε βοηθό γενικό εισαγγελέα για αδικήματα δεκασμού, δωροληψίας, διαφθοράς και διαπλοκής». Κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει τον κανονισμό της Βουλής, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές «να κατηγορείται για διαφθορά η κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ».

Ο κ. Κουλλά δεν ανακάλεσε τις αναφορές του, συμπλήρωσε ωστόσο, ότι «αν δεν είναι στην Κεντρική Επιτροπή, είναι στο Πολιτικό Γραφείο» και πως το σκάνδαλο που ανέφερε «σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από άτομα που προέρχονται από τους διάφορους φορείς που έχω αναφέρει».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε πως η ΕΔΕΚ θα τηρήσει αποχή και με μεγάλη δυσκολία δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ανέφερε πως μια από τις ενδείξεις αποτυχίας του ποινικού συστήματος είναι η εύκολη καταφυγή σε αύξηση των ποινών, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με την κατάχρηση ποινών.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με ειρωνικό ύφος, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα. «Πατάξαμε τη διαφθορά με αυτό το νομοσχέδιο» είπε, προσθέτοντας πως από τα όσα βλέπουμε και ζούμε ειδικά τους τελευταίους μήνες, βγήκε το συμπέρασμα πως το πρόβλημα ήταν η αύξηση των ποινών. Απέδωσε το νομοσχέδιο σε επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική που εντείνεται σε προεκλογικές περιόδους.

Της Μαρίας Χαμπή