You are here

Αγκάθι τα εργασιακά στη μετατροπή ΔΕΦΑ σε δημόσια

12/04/2022 17:42

Την διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και ωφελημάτων κατά την μετάβαση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ζητούν οι εργαζόμενοι της.

Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου, η οποία άρχισε την κατ΄ άρθρο εξέταση του νομοσχεδίου «Ο περί Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου Νόμος του 2022» για τη μετατροπή της ΔΕΦΑ σε δημόσια εταιρεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου κ. Χατζηγιάννης, επεσήμανε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, το υφιστάμενο προσωπικό δεν θα θεωρείται μόνιμο αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται με καθεστώς αορίστου χρόνου στη ΔΕΦΑ Δημόσια Εταιρεία.

«Θεωρώ απόλυτα λανθασμένη αυτή την προσέγγιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό το προσωπικό «δεν μπορεί να λείψει ούτε δευτερόλεπτο για να μη διακοπεί, κατά τη μετάβαση αυτή, η λειτουργία της ΔΕΦΑ». 

Επιπλέον, κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να αποκαταστήσουν πλήρως τα δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΦΑ κατά την αλλαγή στη νομική μορφή της εταιρείας. «Δεν μπορεί να την πληρώσει το προσωπικό», υπέδειξε. 

«Χρειαζόμαστε την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο χθες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πτυχές του νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ότι αναμένεται ο διάλογος να καταλήξει το συντομότερο. Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, ανέφερε, θα πάμε στην Ολομέλεια προκειμένου να πάρουμε ως Βουλή τη δική μας απόφαση να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. 

Λόγο στις αποφάσεις θέλουν οι εργαζόμενοι

Με επιστολή στην Επιτροπή ο Οργανωτικός γραμματέας ΣΕΚ Παντελής Κούμας, ενημερώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού της ΔΕΦΑ είναι μέλη της συντεχνίας και ζητά λόγο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο νομοσχέδιο για το υφιστάμενο και νέο προσωπικό της ΔΕΦΑ.

Ο κ. Κούμας, τονίζει στην επιστολή στην Επιτροπή ότι «η όποια τελική απόφαση ληφθεί για το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε ότι αφορά το προσωπικό , αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα και προϊόν συμφωνίας μεταξύ μας και όχι μονομερής απόφαση, κάτι που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και λειτουργία της ΔΕΦΑ Δημοσίου Δικαίου, προς το κοινό όφελος».

Προσθέτει ότι οι εργοδοτούμενοι της ΔΕΦΑ ΛΤΔ θα πρέπει να διατηρήσουν κατά τη μετάβαση όλα ανεξαιρέτως τα εργασιακά τους δικαιώματα και ωφελήματα και νοουμένου ότι σε καμία περίπτωση με την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα περιέλθουν σε δυσμενέστερη θέση από το προσωπικό που θα προσλάβει στο μέλλον η ΔΕΦΑ, προτείνουν κάποιες αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι παρότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που εργοδοτούνται στην ΔΕΦΑ ΛΤΔ, μόνο με συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εντούτοις  τονίζει ότι η πλειοψηφία του προσωπικού της ΔΕΦΑ ΛΤΔ έχει ήδη καταστεί μόνιμο προσωπικό και ζητά από την επιτροπή την προσθήκη στο νομοσχέδιο και του όρου μόνιμου προσωπικού.

Ημικρατικός Οργανισμός η ΔΕΦΑ

Υπενθυμίζεται ότι το υπό εξέταση νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΦΑ θα καταστεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, καθορίζοντας τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την κατασκευή και ιδιοκτησία του συστήματος μεταφοράς και συστήματος διανομής στη Δημοκρατία.

Περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, πρόνοια για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, καθώς και των αδειών διαχείρισης εγκαταστάσεων ΥΦΑ, συστήματος μεταφοράς και συστήματος διανομής και ιδιοκτησίας συστήματος μεταφοράς και συστήματος διανομής στο νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Σημειώνεται ότι με την ίδρυση του το νέο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια αποκλειστικού προμηθευτή φυσικού αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και θα έχει τα πιο κάτω καθήκοντα και αρμοδιότητες:

-Να κατασκευάζει, εκμεταλλεύεται και διαχειρίζεται σύστημα διανομής, σύστημα μεταφοράς, σύστημα αποθήκευσης φυσικού αερίου.

- Να διαχειρίζεται σύστημα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

- Να διαχειρίζεται συνδυασμένο σύστημα φυσικού αερίου.

- Να προμηθεύει φυσικό αέριο προς διάθεση του στην εγχώρια αγορά.

- Να προάγει και ενθαρρύνει τη χρήση του φυσικού αερίου.

- Να εκτελεί άλλες εργασίες ή δραστηριότητες συναφείς με την αγορά φυσικού αερίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους