You are here

Αγκάθια στην πρόταση για άδεια πατρότητας

11/01/2022 18:39

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας την πρόταση για επέκταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου ένας πατέρας μπορεί να λάβει την άδεια πατρότητας, από 16 εβδομάδες στις 52 εβδομάδες.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά τη σημερινή συζήτηση πρότασης που κατάθεσε το ΑΚΕΛ και συνυπογράφει η ΕΔΕΚ, λειτουργός του υπουργείου την χαρακτήρισε αντισυνταγματική επικαλούμενος αύξηση των εξόδων του κράτους, όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς.

Σημειώνεται ότι από τις περίπου εννέα χιλιάδες γεννήσεις που πραγματοποιούνται τον χρόνο, περίπου ένας στους τρεις πατέρες αξιοποιεί σήμερα την άδεια πατρότητας.

Ο κ. Καυκαλιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομά πατρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται.

Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός παράγοντας για την μη χρήση της άδειας από τους πατεράδες είναι και ο χρονικός περιορισμός των τεσσάρων μηνών για την αξιοποίησης της, σημειώνοντας ότι αυτός είναι και από τους κύριους λόγους της κατάθεσης από το κόμμα του ώστε να δοθεί η δυνατότητα για αξιοποίηση τους από μεγαλύτερο αριθμό πατεράδων.

Ανέφερε ότι η πρόταση τυγχάνει της στήριξης των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όσο αφορά την θέση του υπουργείου περί αντισυνταγματικότητας της είπε ότι δόθηκε ακόμα μια εβδομάδα περιθώριο για να μελετήσουν την πρόταση και να επανέλθουν καθώς θεωρείται ότι δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση μείωσης του χρονικού διαστήματος διαστήματος των 52 εβδομάδων που προνοεί η πρόταση νόμου για την λήψη της άδειας πατρότητας, ο κ. Καυκαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή Εργασίας θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στην παρουσία και της διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

O βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε στη StockWatch, ότι πρόκειται για ρύθμιση με παιδοκεντρικό χαρακτήρα, η οποία θα συμβάλει τόσο στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όσο και στην ενίσχυση του ρόλου του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού.

Στο τραπέζι και η γονική άδεια

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι σήμερα κατέθεσε ερώτηση προς στην υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση νομοσχεδίου που αφορά στη γονική άδεια επί πληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός ανάφερε τον περασμένο Οκτώβριο ενώπιον της Επιτροπής ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στα πλαίσια εφαρμογής οδηγίας της ΕΕ, για πληρωμένη γονική άδεια.

Η σχετική οδηγία η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τον Αύγουστο, προνοεί μεταξύ άλλων πληρωμένη άδεια δύο μηνών για γονείς με παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, πληρωμένο επίδομα πατρότητας που ισχύει ήδη στην Κύπρο και σειρά άλλων διευκολύνσεων, όπως επιλογή για ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και διασφάλιση του δικαιώματος απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδα παιδιών.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «έχουμε αρκετά ακόμη αρκετά να κάνουμε για να εφαρμόσουμε πολιτικές για στήριξη των οικογενειών. Προσβλέπω στην συνεργασία όλων αλλά κυρίως της αρμόδιας Υπουργού για να τα πετύχουμε».

Της Ελένης Χαραλάμπους