You are here

Αγνόησαν την Βουλή για Pandora Papers

24/11/2021 19:37

Προεδρία, Νομική Υπηρεσία, ΜΟΚΑΣ και Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, απουσίαζαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αναφορικά με τη έρευνα των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), προκαλώντας την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι δεδομένης της απουσίας των προσκεκλημένων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου διαβεβαίωσε ότι η Προεδρία θα κληθεί εκ νέου, να παρευρεθεί ενώπιον της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι η Προεδρία κλήθηκε να παρευρεθεί στην σημερινή συνεδρία, όμως ενημέρωσε χθες ότι επιφυλάσσεται να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, όταν όλες οι πλευρές τοποθετηθούν επί του θέματος και τύχει ενημέρωσης για τα διαμειφθέντα.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η Επιτροπή θα ετοιμάσει ενημερωτικό σημείωμα (πρακτικά συνεδριών), με τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών, το οποίο θα διαβιβαστεί μαζί με επιστολή του προς τον πρόεδρο, ζητώντας την εκπροσώπηση της προεδρίας στην επόμενη συνεδρία.

Υπενθύμισε εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει τις 27 Οκτωβρίου, πριν από την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα, επιστολή με την οποία ενημέρωνε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Επιτροπή και αν κρίνει ότι απαιτείται θα παρευρεθεί η προεδρία σε συνεδρίαση της.

Σε ότι αφορά τη Νομική Υπηρεσία και τη ΜΟΚΑΣ, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι με επιστολές τους αιτιολογούν την μη παρουσία τους στην συνεδρία, ενώ όσον αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι κλήθηκε στην σημερινή συνεδρία, καθώς διαπιστώθηκε κατά την προηγούμενη σχετική συζήτηση, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο έργο της Βουλής.

Στοιχεία από Κεντρική Τράπεζα

Αναφορά από τον κ. Δημητρίου, έγινε σε απόρρητη επιστολή που έλαβε από την Κεντρική Τράπεζα, την οποία και κατέθεσε στο αρχείο της Βουλής, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, με βουλευτές να αντιδρούν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τη μη ενημέρωσή τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η συνήθες πρακτική για απόρρητα έγγραφα που φτάνουν στο Κοινοβούλιο, είναι να ενημερώνονται οι βουλευτές με την διαδικασία του απορρήτου, δηλαδή να σφραγίζονται τα έγγραφα με ειδική σήμανση και να δίδονται στους βουλευτές για να ενημερώνονται.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε όπως προχωρήσουν σε κλειστή  συνεδρία της Επιτροπής, ώστε τα μέλη της επιτροπής να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της επιστολής από τον λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν παρόν, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Δημητρίου.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε εξάλλου ότι «η Νομική Υπηρεσία λάμπει δια της απουσίας της από τις πλείστες συνεδρίες των Επιτροπών της Βουλής», προσθέτοντας ότι η Νομική Υπηρεσία όταν καλείται στην Βουλή έχει ηθική υποχρέωση να παρευρίσκεται.

Ανέφερε επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία στο παρελθόν είχε παρακινήσει και τους υπουργούς να μην παραβρίσκονται σε συνεδρίες της Βουλής, δηλώνοντας, ότι σύμφωνα και με επιστολή που βρίσκεται στο αρχείο της Επιτροπής Ελέγχου, αναφέρει ότι δεν είναι υποχρέωση τους να παρίσταται σε συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι με την σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής, θα αποσταλεί επιστολή, τόσο στην Νομική Υπηρεσία, όσο και στην ΜΟΚΑΣ με την οποία θα υπογραμμίζεται ότι είναι υποχρέωση τους όταν καλούνται σε Επιτροπές της Βουλής να παρευρίσκονται. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να αγνοούν τον νόμο και την Κοινοβουλευτική εξουσία».

Σε 15 μέρες πόρισμα από Δικηγορικό Σύλλογο

Ο αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Χριστοφίδης, που συμμετείχε στη συνεδρία, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η έρευνα του συλλόγου στα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα Pandora Papers έχει ολοκληρωθεί.

«Οι επιτόπιοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί στα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα θέματα των  Pandora Papers και των πολιτογραφήσεων και έχουν ετοιμασθεί οι σχετικές εκθέσεις» είπε για να προσθέσει ότι ακόμα να τεθούν ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο είναι αρμόδιο για την λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Σύλλογος έχει αποστείλει επιστολές για ενημέρωση τόσο στις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων αστυνομία, ΜΟΚΑΣ και Νομική Υπηρεσία, αλλά και στο εξωτερικό και δεν έχει λάβει ακόμα απαντήσεις.

Παρακολουθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Βαγγέλης Βασιλείου.

Ερωτηθείς από το κ. Δημητρίου εάν οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η εφαρμογή του ψηφίσματος για τα Pandora Papers υλοποιείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «σε αυτό το πλαίσιο προφανώς έχω κληθεί και εγώ στην συνεδρία για να διαπιστώσω την ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Της Ελένης Χαραλάμπους