You are here

Ακάλυπτοι οι καταναλωτές σε πληρωμές με κάρτες

14/09/2021 16:14

Νομικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών που υπερχρεώνονται από κάποιους επιχειρηματίες όταν αγοράζουν κάποια προϊόντα και πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες αναζητεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Αφορμή για τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, αποτέλεσε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών καρτών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, επιπλέον χρεώσεις επιβάλλονται από κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως περίπτερα και υπεραγορές όταν οι καταναλωτές αγοράζουν τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, περιοδικά. Οι επιπλέον χρεώσεις προκύπτουν καθώς, σύμφωνα με τα επιχειρήματα των εμπορευόμενων, το περιθώριο κέρδους που έχουν σε αυτά τα προϊόντα είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για τις κάρτες.

ΥΠΕΜΠ, ΥΠΟΙΚ και ΚΤ να κλείσουν το κενό

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο αναπληρωτής Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Ιωάννου, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει κενό στη νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών από πρόσθετες χρεώσεις κατά τη χρήση κάρτας.

Πρόσθεσε ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει η Υπηρεσία Καταναλωτών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσουν πρόταση με την οποία να κλείνει το κενό στη νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι εντοπίστηκαν κάποια κενά στις υφιστάμενες νομοθεσίες, τα οποία θα συμπληρωθούν με πρόταση νόμου, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στον οποίο να αποτείνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση προσπάθειας καταχρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό είπε θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο εμπορευόμενοι να μετακυλούν αυτές τις χρεώσεις στον καταναλωτή. Ερωτηθείς για το μονοπώλιο που υπάρχει στην παροχή υπηρεσιών καρτών, είπε, ότι ακριβώς επειδή είναι μονοπώλιο χρειάζεται να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εποπτείας τόσο από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, όσο και από πλευράς Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.  

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η απόφαση για υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών είναι σωστή γιατί θα ενισχύσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι καταναλωτές παραμένουν ακάλυπτοι από τις επιπρόσθετες χρεώσεις σε κάποια προϊόντα όπως σε τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους σε αυτά είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για κάρτες.

Πρόσθεσε πως, η κυβέρνηση θα έπρεπε πριν την έκδοση του διατάγματος για υποχρεωτική χρήση κάρτας να προχωρήσει σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους