You are here

Αλαλούμ με δεκάδες νόμους που ψήφισε η Βουλή

07/05/2021 07:16

Άνοιξε χθες ο χορός των αναπομπών νομοθεσιών που ψήφισε άρον άρον η Βουλή κατά τις τελευταίες συνεδρίες, πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη αναπέμψει στη Βουλή το νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων που αφορά ρυθμίσεις σε σχέση με το δικαίωμα στη σύνταξη ανικανότητας.

Πληροφορίες της StockWatch από το περιβάλλον του Προεδρικού, αναφέρουν ότι από τους δεκάδες νόμους που ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, στην εκτελεστική εξουσία έχουν σταλεί μέχρι στιγμής τα κείμενα 44 νόμων, εκ των οποίων 24 έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τέσσερις από τους 44 νόμους αναπέμπονται. Οι υπόλοιπες 16 νομοθεσίες βρίσκονται υπό εξέταση στα αρμόδια υπουργεία με ανοικτό το ενδεχόμενο αναπομπής ή αναφοράς.

Για τις 16 νομοθεσίες, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, υπάρχει ακόμα πιθανότητα αναπομπής, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για καταχώρηση αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εν αναμονή των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οι αναπομπές νομοθεσιών λόγω προβλημάτων συνταγματικότητας, καταδεικνύουν ότι αρκετοί νόμοι που εγκρίνει η Βουλή παραμένουν τελικά χωρίς αντίκρισμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η Βουλή εγκρίνει εν γνώσει της αντισυνταγματικούς νόμους.

Εξάλλου, πέραν των αναπομπών που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και άλλων που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη οδηγηθεί η Απόφαση που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με τον χειρισμό του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Σχετική προσφυγή κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας με το αίτημα να δηλωθεί ότι η Απόφαση είναι άκυρη και άνευ λογικού αποτελέσματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει πως η απόφαση λήφθηκε χωρίς εξουσία ή/και αρμοδιότητα της Βουλής ή/και κατά παράβαση σειράς άρθρων του Συντάγματος, της αρχής διάκρισης των εξουσιών και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Εξέταση αναπομπών ή παραπομπή στους επόμενους

Όπως έγραψε τον περασμένο μήνα η StockWatch, με βάση το Σύνταγμα η Βουλή θα έχει δύο επιλογές σε ότι αφορά τις αναπομπές, είτε την έκτακτη σύγκληση του Σώματος πριν τις βουλευτικές εκλογές για αποδοχή ή απόρριψη τους εντός 15 ημερών, ή την παραπομπή τους στη νέα Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου 2021.

 Η απερχόμενη Βουλή μπορεί να συνεδριάσει σε περιπτώσεις επειγουσών και εξαιρετικών απροβλέπτων περιστάσεων και συνεχίζει μέχρι την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης θητείας της Βουλής, τον Απρίλιο του 2016, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει 16 νομοθετήματα στο Ανώτατο και ανέπεμψε δύο νόμους στη Βουλή, που είχαν ψηφιστεί στην τελευταία συνεδρία πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Σε έκτακτη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων είχε αποφασιστεί να μην συνέλθει η Βουλή για την αποδοχή ή απόρριψη των αναπομπών και αυτές παραπέμφθηκαν στη νέα Βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή