You are here

Αλλαγές στις συνελεύσεις δικηγορικών συλλόγων

07/08/2020 07:09

Αλλαγές στις ρυθμίσεις που διέπουν τη σύγκληση και διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων τοπικών δικηγορικών συλλόγων και του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, προβλέπει πρόταση νόμου που κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής νομικών.

Η πρόταση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του περί δικηγόρων νόμου που ρυθμίζουν τη σύγκληση και διεξαγωγή τακτικών γενικών συνελεύσεων των τοπικών δικηγορικών συλλόγων και του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου με τη διαγραφή αναχρονιστικών αναφορών και την τροποποίηση του απαιτούμενου αριθμού παρόντων στις συνελεύσεις αυτές για σκοπούς απαρτίας.

Με βάση της πρόταση, απαρτία θα θεωρείται όταν υπάρχει παρουσία τουλάχιστον 40 μελών του τοπικού δικηγορικού συλλόγου.

Η πρόταση στοχεύει επίσης, στην αύξηση του αριθμού δικηγόρων που πρέπει να αιτηθεί γραπτώς τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, ώστε να συγκληθεί τέτοια συνέλευση.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι «το Συμβoύλιo τoυ Παγκύπριoυ Δικηγoρικoύ Συλλόγoυ δύvαται, όταv θεωρεί αυτό σκόπιμo, και oφείλει, με γραπτή αίτηση πρoς τo Γραμματέα από εβδoμήvτα πέvτε τoυλάχιστo δικηγόρoυς πoυ ασκoύv τo επάγγελμα η oπoία κατατίθεται στo γραφείo τoυ Συμβoυλίoυ, vα καλεί έκτακτη γεvική συvέλευση τoυ Παγκύπριoυ Δικηγoρικoύ Συλλόγoυ».

Με την πρόταση νόμου, ο αναγκαίος αριθμός δικηγόρων που θα υποβάλουν γραπτό αίτημα, αυξάνεται στους 400.

Παράλληλα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προνοούν διαγραφή διατάξεων που προβλέπουν για τη συμμετοχή του βοηθού γενικού εισαγγελέα ως αναπληρωτή του γενικού εισαγγελέα, στις διαδικασίες της τακτικής συνέλευσης του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου και στο συμβούλιο του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου.

M.X.