You are here

Αλλάζουν τα φώτα στο νομοσχέδιο για λόμπι

26/01/2022 17:00

Αλλαγές επί αλλαγών προωθούνται σε ότι αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», που αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας των λόμπι.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι κάθε αξιωματούχος που θα δέχεται έχει επαφή με λομπίστες, θα πρέπει να διατηρεί πρακτικά για τη συνάντηση, ενώ οι λομπίστες θα εγγράφονται σε μητρώο το οποίο θα λειτουργεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο για το lobbying θα πρέπει να ψηφιστεί συγχρόνως με το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς το οποίο εξετάζεται από την επιτροπή Νομικών, καθώς είναι συνδεδεμένα.

Τα δύο νομοσχέδια υπολογίζεται ότι θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος στις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί, έστω την ύστατη, η απώλεια κονδυλίων από την πρώτη δόση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά την σημερινή συνεδρία της επιτροπής Θεσμών, τέθηκε προς συζήτηση αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για το lobbying από την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, με τους πλείστους βουλευτές να ζητούν εκ νέου τροποποιήσεις, ώστε να διασαφηνιστούν περαιτέρω οι πρόνοιες του.

Εισήγηση για στόχευση πεδίου εφαρμογής

Το ΑΚΕΛ κατάθεσε εισήγηση, η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα και άλλα μέλη της Επιτροπής, για περιορισμό του πεδίου δράσης του προτεινόμενου νόμου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι η θέση του κόμματος του είναι ότι «θα πρέπει να τεθεί περιορισμός του πεδίου δράσεως του προτεινόμενου νόμου, εκεί που πραγματικά υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».

Πιο συγκεκριμένα κατάθεσε εισήγηση για εισαγωγή πρόνοιας στο κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε να καθορίζεται με σαφήνεια ότι στο πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου εμπίπτουν αποκλειστικά οι ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν οικονομικό ή επιχειρηματικό όφελος ή συμφέρον.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να μελετήσει τάχιστα την εισήγηση του ΑΚΕΛ και να τοποθετηθεί επί αυτής.

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο κείμενο

Σημειώνεται ότι βάσει του αναθεωρημένου νομοσχεδίου «ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος» σημαίνει εταιρεία, συνεταιρισμό, εμπίστευμα, ένωση, σωματείο, ίδρυμα ή ομάδα προσώπων με νομική προσωπικότητα, για λογαριασμό των οποίων ο αντιπρόσωπος ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος εμπλέκεται σε διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων.

Όσον αφορά τις «πράξεις διαφθοράς» ορίζεται στο νομοσχέδιο ότι σημαίνουν τα αδικήματα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού, της κατάχρησης εξουσίας ή της εμπιστοσύνης ή τα οποία στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα που από τη φύση τους συνιστούν  πράξη διαφθοράς.

Στο αναθεωρημένο κείμενο που κατάθεσε η υπουργός τροποποιήθηκε πρόνοια, ώστε το πρακτικό που τηρείται από αξιωματούχο, μέλος της κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα για κάθε επικοινωνία σε σχέση με διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης, να συνυπογράφεται από όλα τα εμπλεκόμενα στην εν λόγω επικοινωνία μέρη.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι «επικοινωνία» σημαίνει κάθε προγραμματισμένη επαφή ανεξαρτήτως  μέσου, που σκοπό έχει την εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων, αλλά δεν περιλαμβάνει αυθόρμητες ή/και τυχαίες επαφές· ή/και τυχαίες κοινωνικές επαφές.

Τροποποιήθηκε εξάλλου, ο ορισμός του «συνδεδεμένου προσώπου» με τον αξιωματούχο, ώστε το πρόσωπο αυτό να αφορά συζύγους και συγγενείς εξ’ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι 2ου βαθμού, αντί μέχρι 4ου βαθμού που προνοείτο αρχικά.

Ο παρών Νόμος υπολογίζεται να τεθεί σε ισχύ την ίδια ημερομηνία έναρξης ισχύος του περί της Σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμου του 2022, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 1η Ιανουαρίου 2023.

Επισυνάπτεται κατάλογος των αξιωματούχων που θα πρέπει να τηρούν πρακτικά των συναντήσεων τους βάση του νέου νόμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Της Ελένης Χαραλάμπους