You are here

Αλληλοκατηγορίες από το βήμα της ολομέλειας

13/12/2018 13:38

Με αλληλοκατηγορίες, επικρίσεις από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και αντεπιχειρήματα προς υπεράσπιση των κυβερνητικών πολιτικών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντέκρουσαν επικρίσεις που έρχονται από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής επί του προϋπολογισμού.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες 37 βουλευτών εκ μέρους όλων των κομμάτων με τη συζήτηση να χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τη μία αν και συνεχίζεται.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους σε θέματα όπως η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου σε σχέση με το χαλούμι, στις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προβλήματα της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου, τα θέματα ανάπτυξης και έργων.

Βουλευτές Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου εξέφρασαν επίσης παράπονα σε σχέση με τη μη προώθηση αναπτυξιακών έργων και άλλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στις πόλεις τους κάνοντας λόγο για κυβερνητική κοροϊδία και υποσχέσεις κενές περιεχομένου.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ επιστράτευσαν μεταξύ άλλων, στατιστικά στοιχεία για να αντικρούσουν κατηγορίες των αντιπάλων τους, ενώ υπογράμμισαν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων στον κάθε τομέα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς έκανε λόγο για ασήκωτες ευθύνες της κυβέρνησης σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού και υποστήριξε ότι αν και η ζημιά έγινε η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης με το θέμα του χαλουμιού και διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου που αποδεικνύουν  ότι την ανικανότητα, την προχειρότητα και την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων την πληρώνουν δυστυχώς οι πολίτες και ο τόπος.

Ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι «επιτέλους οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν ότι η πώληση διαβατηρίων και η άναρχη οικοδόμηση επαύλεων στο παραλιακό μέτωπο δεν προσφέρει παρά μόνο πρόσκαιρα υπερκέρδη στις τσέπες λίγων».

Η κυβέρνηση μας έχει χρεοκοπήσει ηθικά και ζούμε σε ένα κράτος με έντονα τα στοιχεία της διαπλοκής και της διαφθοράς, δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι «συλλέγουμε εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως πιστοποιητικά της αλαζονείας και της διαφθοράς της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται για έργα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Για υστέρηση σε ότι αφορά την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών και τον ψηλό βαθμό υλοποίησής τους, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.

Ο Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων €100 εκ. που προωθούν ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ σημείωσε ότι δεν είναι αρκετά για να ανακουφίσουν το σύνολο των συμπολιτών μας. «Σαφώς το Σχέδιο Εστία δεν θα λύσει εξ ολοκλήρου το σοβαρό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας μας. Είναι όμως μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό» είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, που αφορά το πρόβλημα εξασφάλισης χρηματοδότησης και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας πως «ζούμε την απόλυτη χειραγώγηση από το τραπεζικό κεφάλαιο».

Αναφέρθηκε  σε συμπτώματα αλλοτρίωσης, διαφθοράς, απάθειας και αδράνειας της έκπτωσης από αξίες που επικρατούν στη σημερινή εποχή.

Σε αντεπίθεση οι βουλευτές του ΔΗΣΥ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού  σημείωσε ότι η συνταγή του «δίνω χωρίς να έχω» οδήγησε στην ολική οικονομική καταστροφή και πως γι΄ αυτό πρέπει να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και τα έξοδα του κράτους .

Πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας τόσο περισσότερα είναι τα έσοδα του κράτους και τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι δυνητικά οι κοινωνικές παροχές».

Αναφερόμενος στο θέμα με τα ψηλά ενοίκια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα» ενώ, διερωτήθηκε «τί σχέση έχει η ανάγκη στέγασης του πληθυσμού με τα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάρχουν και τα ψηλά κτήρια στον παραλιακό της Λεμεσού ή αλλού».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος υποστήριξε ότι «η οικονομία του τόπου μας δεν έχει πλέον ξύλινα πόδια, έχει νέα και στέρεα θεμέλια που διασφαλίζουν ότι δεν θα βιώσουμε ξανά εμείς και τα παιδιά μας την ίδια θλιβερή ιστορία».

«Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να μην έκανε τίποτε σωστά. Να είναι όλα χάλια και όλα μαύρα. Δεν μπορούμε να περιφρονούμε την άποψη του κυπριακού λαού που πριν δέκα μήνες έδωσε ένα συντριπτικό ποσοστό στον Νίκο Αναστασιάδη και να θεωρούμε ότι εμείς ξέρουμε τα πάντα» είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μαυρίδης απέδωσε την καθυστέρηση και το χαμηλό ρυθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών στην γραφειοκρατία και την έλλειψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 

Της Μαρίας Χαμπή