You are here

Αμυντική βιομηχανία με κονδύλια της PESCO

16/02/2021 19:51

Στην αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, προσβλέπει η κυπριακή Δημοκρατία, για την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ενημέρωσε σήμερα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τις ενέργειες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εμπορίου.

Τα εν λόγω κονδύλια, ανέρχονται στα €8 δισ. για την περίοδο 2021-2027 και η Κύπρος προσβλέπει στη διεκδίκηση ενός μεγάλου μεριδίου για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της. Ο κ. Κόκκινος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη εφαρμόζεται και τη σημασία της διττής χρήσης της τεχνολογίας που αναπτύσσεται για την αμυντική βιομηχανία, ώστε με την κατάλληλη προσαρμογή, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση. Τέτοια παραδείγματα όπως είπε, είναι η τεχνολογία GPS και το διαδίκτυο.  

Σε ότι αφορά τις κυπριακές επιχειρήσεις, προοπτικές ανάπτυξης σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζονται όπως είπε, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της χρήσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων για επιτήρηση ή για σκοπούς πολιτικής εποπτείας, για δράση διάσωσης και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτά σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο αποτελούν παραδείγματα για διττή χρήση της αμυντικής βιομηχανίας για εμπορικές χρήσεις ή σε υπηρεσίες του κράτους όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, αλλά και για τη μελέτης της κλιματικής αλλαγής.
 
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός για να μπορέσει η Κύπρος να εμπλακεί με επιτυχία στη διαδικασία και να πάρει το μερίδιο της από τα €8 δισ. που θα διατεθούν τα επόμενα έξι χρόνια. Υποστήριξε ότι η Κύπρος θα πρέπει να συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι για να έχει μέλλον η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και ευρωπαϊκό στρατό.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η PESCO παραπέμπει ευθέως στη δημιουργία ευρωστρατού και πως θέση του κόμματος είναι πως η Κύπρος πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής.
 
Σε σχέση με την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο, με κονδύλια της PESCO, ανέφερε ότι εδώ και 20 χρόνια προωθείται η δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την παραγωγή έρευνας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, έργο το οποίο ακύρωσε η κυβέρνηση όπως είπε. Ζήτησε η κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτα με αυτό το έργο και μετά να δημιουργεί υποδομές για να κατασκευάζει οπλικά συστήματα.