You are here

Αναμένει ενδιάμεσα πορίσματα για πολιτογραφήσεις ο Γ.Σαββίδης

23/11/2020 18:03

Τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση ανάγκης για ανάκληση υπηκοοτήτων, η οποία θα προκύπτει από τα πορίσματα της ερευνητικής  επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, περιέγραψε ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης κατά τη σημερινή παρουσία του στην επιτροπή οικονομικών, αναφερόμενος παράλληλα, στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως όταν η ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις συμπληρώνει ένα ικανό αριθμό φακέλων και υποθέσεων, θα υποβάλλει ενδιάμεσο πόρισμα ενώπιον του γενικού  εισαγγελέα έτσι ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει.

Ο κ Σαββίδης παρουσίασε τον προϋπολογισμό της νομικής υπηρεσίας για το 2021 ο οποίος ανέρχεται σε €22.637.088 και παρουσιάζει αύξηση κατά €1.519.453 (7,2%) σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2020 που ήταν €21.117.635. Ο εν λόγω προϋπολογισμός καλύπτει τη νομική υπηρεσία, την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης ισχυρισμών και παραπόνων κατά της αστυνομίας και το γραφείο επιτρόπου νομοθεσίας.

Η διαδικασία ανάκλησης πολιτογραφήσεων

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Σαββίδης είπε πως εφόσον, με βάση το ενδιάμεσο πόρισμα που θα του υποβάλλεται από την ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, κρίνεται πως υπάρχει αναγκαιότητα ανάκλησης υπηκοοτήτων, αυτή η ανάκληση θα προχωρά στο υπουργικό συμβούλιο που θα λαμβάνει την απόφαση και εκεί όπου υπάρχουν ποινικές ή διοικητικές ευθύνες θα καταγγέλλονται και θα προχωρούν στην Αστυνομία.

Ο γενικός εισαγγελέας επεσήμανε πως στην περίπτωση που υπήρξαν ποινικές καταγγελίες με το πόρισμα της ad hoc Επιτροπής Καλογήρου «τις δώσαμε αμέσως στην Αστυνομία, διερευνώνται και παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των ερευνών. Το ίδιο έγινε και με το δημοσίευμα του Al Jazeera», πρόσθεσε.

Άλλοι έξι μήνες για ολοκλήρωση εργασιών της ερευνητικής

Σε ό,τι αφορά την ερευνητική επιτροπή για πολιτογραφήσεις είπε πως θεωρεί πολύ πιθανόν αυτή να χρειαστεί και τις δυο χρονικές παρατάσεις για διεκπεραίωση του έργου της, δηλαδή άλλους έξι μήνες πέραν των τριών μηνών που ήταν η αρχική περίοδος που της δόθηκε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Σαββίδης είπε πως η οποιαδήποτε παράταση στον χρόνο λειτουργίας της ερευνητικής επιτροπής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. «Υπάρχει ουσιαστικά μια τρίμηνη περίοδος από τις 7 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε μέσα στην οποία πρέπει να δοθεί η έκθεσή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η έκθεση στους τρεις μήνες, θα μου ζητηθεί παράταση και εάν χρειαστεί και δεύτερη παράταση, που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα οι εννιά μήνες», ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο, πως «για να μην έχουμε τον κόσμο να περιμένει για εννιά μήνες να βγει το αποτέλεσμα και στο τέλος να μαζευτούν ενδεχομένως πολλές υποθέσεις που να πρέπει να τύχουν ταυτόχρονα χειρισμού, έχουμε συζητήσει με την επιτροπή και το έχει δεχθεί και το έχει ανακοινώσει, ότι θα στέλνουν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, οποτεδήποτε αυτοί κρίνουν μέσα στα πλαίσια της έρευνάς τους, ενδιάμεσες εκθέσεις, με τις οποίες θα αναφέρονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ακύρωση της παραχώρησης υπηκοότητας ή αν θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε».

Κάθε τέτοια ενδιάμεση τέτοια έκθεση, σημείωσε, «θα τυγχάνει χειρισμού από τον γενικό εισαγγελέα με τον ανάλογο τρόπο, δίνοντας δηλαδή οδηγίες στην Αστυνομία ή στα αρμόδια όργανα να κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουν και στο υπουργικό συμβούλιο, να θέτει το θέμα υπόψη του για μελέτη, έτσι ώστε σιγά - σιγά και στα τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται υποθέσεις και να προχωρεί η διαδικασία όπου κρίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει των όρων εντολής της επιτροπής».

Ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν παρακολουθεί, ούτε και έχει οποιανδήποτε δυνατότητα να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις εργασίες της η επιτροπή, αλλά ξέρει ότι εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς. «Ελπίζω ότι μόλις έχουν ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων που θα έχουν εξετάσει, θα μου ετοιμάζουν ένα ενδιάμεσο πόρισμα ώστε να προχωρήσω να λάβω εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να λάβω όπως έγινε και με το πόρισμα Καλογήρου», σημείωσε, με βάση το οποίο διερευνώνται αρκετές υποθέσεις από την Αστυνομία.

Προτεραιοποίηση 320 εκκρεμούντων νομοσχεδίων στη νομική υπηρεσία

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις νομοσχεδίων στη νομική υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει αυξηθεί γενικά ο αριθμός των νέων νομοσχεδίων για τα οποία η νομική υπηρεσία καλείται να κάνει νομοτεχνικό έλεγχο και πως θα χρειαστούν περισσότεροι λειτουργοί για την υλοποίηση του έργου που εντάσσεται στους σημαντικούς πυλώνες των έργων που έχει να επιτελεσει η νομική υπηρεσία.

Πρόσθεσε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του ιδίου και του βοηθού γενικού εισαγγελέα ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους στείλει ένα συνολικό κατάλογο όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν τόσο σε νομοτεχνικό έλεγχο, όσο και σε συμβόλαια και γνωματεύσεις. Ανέφερε ότι στάλθηκε μια κατάσταση με κάπου 320 εκκρεμότητες, περιλαμβανομένων θεμάτων που εκκρεμούσαν από το 2010.

Από την κυβέρνηση ζητήθηκε να αξιολογηθούν με βαθμό προτεραιότητας, ανάλογα με το πόσο σημαντικές ήταν και με βάση αυτή την αξιολόγηση των κυβερνητικών τμημάτων, προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, η υλοποίηση όσο το δυνατό πιο σύντομα εκείνων τα οποία θεωρούνται ως τα πιο επείγοντα.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως στο ξεκαθάρισμα καθυστερημένων θεμάτων, θα βοηθήσει η τεχνολογική αναβάθμιση της υπηρεσίας.

Υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα

Για τις υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, είπε πως αρκετές οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου με κάποιες επιτυχίες και κάποιες αποτυχίες.

Για τις υποθέσεις που δεν προχώρησαν ακόμα, απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι αρκετές φορές υπήρχαν πολύπλοκα εξειδικευμένα θέματα με απουσία εμπειρογνωμόνων. Σημείωσε ωστόσο, ότι αντιμετωπίστηκαν κάποιες υποθέσεις και κάποιες άλλες είναι στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη δόθηκε οδηγία να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο χρόνος που έχει περάσει για κάθε υπόθεση, πριν γίνει οποιαδήποτε εισήγηση ενώπιον της νομικής υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν , σημείωσε πως ολοκληρώνεται περί τα τέλη του έτους η διερεύνηση αποδίδοντας την όποια καθυστέρηση στο ότι ο ύποπτος έχει το δικαίωμα να έχει εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό και λόγω του COVID-19 δεν υπήρχε δυνατότητα να λάβει αυτή την υπηρεσία προηγουμένως. Ωστόσο, η διαδικασία φέρεται να έχει τροχιοδρομηθεί και όλα βαίνουν προς ολοκλήρωση της, όπως αναφέρθηκε.