You are here

Αναμένουν πορίσματα ερευνών για κτηματολόγιο Λεμεσού

21/02/2019 13:34

Τα πορίσματα των ερευνών που θα διεξαχθούν για το θέμα των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το κτηματολόγιο Λεμεσού, θα αναμένει η επιτροπή ελέγχου πριν επανέλθει σε εξέταση του ζητήματος, με τους βουλευτές να υπογραμμίζουν την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία πληροφοριοδοτών.

Η επιτροπή ελέγχου εξέτασε σήμερα τις καταγγελίες για παράνομο χρηματισμό υπαλλήλων του κτηματολογίου Λεμεσού, στη παρουσία του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

Όπως αναφέρθηκε, από προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η ελεγκτική υπηρεσία διαπιστώθηκαν παράνομες πληρωμές υπερωριών και οδοιπορικών, εύνοια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες για εκτιμήσεις τεμαχίων για αποφυγή φορολογίας και υπάλληλοι που ενώ δεν μεταβαίνουν στην εργασία τους κάποιοι άλλοι «κτυπούν» την κάρτα προσέλευσής τους. 

Αίσθηση προκάλεσε αναφορά του γενικού ελεγκτή σε περίπτωση «κτυπήματος» της κάρτας υπαλλήλου του τμήματος Κτηματολογίου Λεμεσού, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την προηγούμενη ημέρα. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό θα έπρεπε να γίνει πειθαρχική έρευνα από το υπουργείο εσωτερικών. 

Ο διευθυντής του τμήματος κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους υποστήριξε ότι υπάρχει πολυπλοκότητα των διαδικασιών στη δημόσια υπηρεσία ενώ, σε σημείωμα του προς την επιτροπή, αναφέρεται ότι το τμήμα έχει προβεί σε αναγκαίες εσωτερικές ρυθμίσεις και υπάρχει ομαλή λειτουργία του επαρχιακού γραφείου Λεμεσού ενώ, γίνεται αναφορά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τμήμα.

Μεταξύ άλλων, δίνεται απάντηση σε σχέση με καταγγελία που αφορά τη μη ανανέωση εκτιμητικών χαρακτηριστικών ακινήτου με αποτέλεσμα να καταβάλλεται χαμηλότερος φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για ακίνητο που είχε χαρακτηριστεί ως χωράφι με χαρουπιές ενώ, περιελάμβανε έπαυλη με πισίνες.

Ο κ. Σωκράτους σημειώνει ότι από παραδρομή δεν είχαν ενημερωθεί τα εκτιμητικά χαρακτηριστικά.

Προστίθεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, το τμήμα έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή δίνοντας στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να τροφοδοτούν το σύστημα του τμήματος ταυτόχρονα με την ενημέρωση των δικών τους συστημάτων, κάτι στο οποίο υπάρχει άρνηση.

Για το σκοπό αυτό ζητείται τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε αυτό να γίνει υποχρεωτικό ενώ προωθείται και η υποχρέωση των ίδιων των ιδιοκτητών να δηλώνουν τις διαφοροποιήσεις των ακινήτων τους για σκοπούς γενικής εκτίμησης.

Σε επιστολή του κ. Σωκράτους προς τον δικηγόρο του καταγγέλλοντος επισημαίνει ότι οι καταγγελίες διερευνώνται ενώ, κάνει λόγο για ελλιπή πληροφόρηση σε σχέση με αρκετά δεδομένα και στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν από τον δικηγόρο του καταγγέλλοντος.

Η ελεγκτική υπηρεσία ανέλαβε να ολοκληρώσει την προκαταρτική έρευνα του ζητήματος και να την αποστείλει στο υπουργείο εσωτερικών προς διενέργεια ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας. Τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, θα εξεταστούν από την ελεγκτική υπηρεσία, στην διαδικασία της τελικής εξέτασης του θέματος.

Η έφορος εσωτερικού ελέγχου Άννα Χριστοφόρου δεσμεύτηκε ενώπιον της επιτροπής όπως η υπηρεσία της σε συνεργασία με την μονάδα ελέγχου του υπουργείου εσωτερικών διερευνήσουν τις διαδικασίες που οδήγησαν στα προβλήματα που ανέδειξε ο γενικός ελεγκτής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ένας δημόσιος λειτουργός ενδιαφέρθηκε για το κοινό καλό και τόλμησε να προβεί σε καταγγελία, παροτρύνοντας τους πολίτες να ακολουθούν το εν λόγω παράδειγμα. Σημείωσε ότι η επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι απαιτείται η πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και η προστασία του καταγγέλλοντος. Πρόσθεσε ότι μετά το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου και της ελεγκτικής υπηρεσίας, η επιτροπή θα θέσει ξανά επί τάπητος το ζήτημα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ η βουλευτής Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά ανέφερε ότι τα θέματα των καταγγελιών για το κτηματολόγιο Λεμεσού βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης και πως η συζήτησή τους θα συνεχιστεί . Υποστήριξε ότι όποιος διαπιστώσει κακώς έχοντα πρέπει να έχει το θάρρος να καταγγέλλει και επεσήμανε ότι η βουλή χρειάζεται να προχωρήσει σε ψήφιση πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι είναι άμεση ανάγκη να συζητηθεί νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων. Επεσήμανε σχετικά ότι ο διευθυντής του τμήματος κτηματολογίου παραδέχθηκε ότι μετακίνησε τον καταγγέλλοντα από τα καθήκοντά του για να τον προστατέψει.

Της Μαρίας Χαμπή