You are here

Αναπομπή νόμου για ΕΕΕ

19/12/2017 14:00

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε σήμερα το νόμο που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι το 2014, δεν πρόλαβαν την προθεσμία, για να γίνουν λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργικό ενέκρινε και στέλνει στη Βουλή μαζί με την αναπομπή, νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα.

Ο Πρόεδρος αναπέμπει το νόμο διότι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ,  μετά από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας, κρίνεται ότι περιέχει πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία.

«Το νέο νομοσχέδιο προνοεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το 2014 την προθεσμία, θα δικαιούνται να κάμουν αίτηση, άλλα για λόγους ίσης μεταχείρισης θα κριθούν με τα ίδια κριτήρια που κρίθηκαν και οι υπόλοιποι το 2014 και με τις ίδιες περιουσιακές καταστάσεις τότε, το 2014. Αυτοί που αποξενώθηκαν περιουσία στο μεσοδιάστημα, δεν θα δικαιούνται», ανέφερε.

Νέο νομοσχέδιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο, το οποίο έχει υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο αφορά πρόσωπα στα οποία λάμβαναν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου όταν δημιουργήθηκε το Μητρώο Κοινωνικών Παροχών τον Ιούλιο 2014 και, παρά τη γραπτή ενημέρωση για την υποχρέωση τους όπως υποβάλουν τη σχετική αίτηση, δεν υπέβαλαν την αίτηση τους εντός της προθεσμίας που έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Βάσει των διατάξεων του προτεινόμενου νομοσχεδίου, τα πρόσωπα αυτά θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να υποβάλουν, εάν επιθυμούν, τη σχετική αίτηση για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέχρι και τις 31/12/2018 και να αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, όπως και όλοι οι άλλοι δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Με το νομοσχέδιο, τίθενται οι ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε το δικαίωμα αυτό να μην δοθεί σε όσους αποξένωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων και να λαμβάνουν επίδομα που δίδεται σε νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.