You are here

Αναβλήθηκε η παράταση αναστολής εκποιήσεων

15/04/2021 17:01

Η Ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε τη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου για παράταση στην αναστολή εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η πρόταση, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ και συνυπογράφει το ΔΗΚΟ, αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. και της μικρής επαγγελματικής στέγης με ετήσιο τζίρο μέχρι €2 εκατ. και προσωπικό κάτω των 10 ατόμων.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να ανασταλεί η πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή μέχρι την 31η Ιουλίου 2021, για περιπτώσεις κύριας κατοικίας η οποία χρησιμοποιείται για τη διαμονή του χρεώστη και της οικογένειάς του για περίοδο πέραν των έξι (6) μηνών κατ’ έτος και η αξία της δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο τις €350 χιλ., καθώς και για περιπτώσεις επαγγελματικής στέγης πολύ μικρής επιχείρησης, που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €2 εκατ.

Η τελευταία περίοδος αναστολής εκποιήσεων για κύρια κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη, έληξε στις 31 Μαρτίου 2021.

Η πρόταση αναβλήθηκε για σκοπούς περαιτέρω διαβούλευσης και για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κριθεί ως αντισυνταγματική.

Την ίδια στιγμή, άλλες δεκατρείς προτάσεις νόμου που αφορούν κυρίως αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και στη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή, παραμένουν σε θέση αναμονής, για να τύχουν χειρισμού αναλόγως των εξελίξεων σε σχέση με το νομοσχέδιο «περί δικαστηρίων» που βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Η επιτροπή Οικονομικών είναι έτοιμη να επαναφέρει τις προτάσεις νόμου για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, σε περίπτωση που η εκτελεστική εξουσία αποφασίσει να αποσύρει το νομοσχέδιο «περί δικαστηρίων», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έγκρισή του με ενσωματωμένες τις τροπολογίες που επιθυμούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μ.Χ.