You are here

Αναζητούνται απαντήσεις για κρατικές δαπάνες σε ενοίκια

01/08/2018 06:38

Στην επιτροπή ελέγχου της βουλής επιθυμεί να επαναφέρει το θέμα της ενοικίασης κτηρίων από το κράτος, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναζητώντας περαιτέρω απαντήσεις, με αφορμή πρόσφατα στοιχεία που παραχώρησε το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με απάντηση που είχε αποστείλει στο βουλευτή ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, το κράτος έχει δαπανήσει σχεδόν €210 εκ. τα τελευταία οκτώ χρόνια για την ενοικίαση γραφειακών και μη γραφειακών χώρων, με το μέσο ετήσιο κόστος να φτάνει στα €26 εκ.

Συγκεκριμένα, από το 2010 μέχρι το 2017 το κράτος έχει δαπανήσει €160,4 εκ. για την ενοικίαση γραφειακών χώρων και άλλα €49,2 εκ. για την ενοικίαση μη γραφειακών χώρων.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί, το κόστος ενοικίασης γραφειακών χώρων κατέγραψε αύξηση την περασμένη χρονιά, ενώ το κόστος ενοικίασης μη γραφειακών χώρων διατηρείται στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Περδίκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία ζητά την εγγραφή θέματος για συζήτηση αναφορικά με την αύξηση των δαπανών για ενοικίαση κτηρίων από κρατικές υπηρεσίες και τους σχεδιασμούς του κράτους για στέγαση των κρατικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια.

Σημειώνει στην επιστολή του ότι το ετήσιο κόστος το οποίο προκύπτει από την καταβολή ενοικίων από το κράτος για την κάλυψη αναγκών στέγασης κρατικών υπηρεσιών είναι πολύ υψηλό.

«Γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία οφείλει να αναζητήσει πιθανές νέες, πιο συμφέρουσες οικονομικά λύσεις, οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών αλλά και παράπλευρα οφέλη για τους φορολογούμενους πολίτες», αναφέρει.

Ο κ. Περδίκης αποδίδει τη μείωση που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στο ύψος των ενοικίων, «στην οικονομική κρίση και στις διαπραγματεύσεις νέων τιμών ενοικίων εκ μέρους του κράτους.

Εντούτοις, παρατηρεί ότι το 2017 τα ποσά έχουν αρχίσει εκ νέου να έχουν ανοδική πορεία.

«Θεωρώ λοιπόν πως είναι καιρός να καλέσουμε τα αρμόδια τμήματα να μας ενημερώσουν για τον σχεδιασμό του κράτους, εάν υπάρχει, για στέγαση των κρατικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια, καθώς και να μας δικαιολογήσουν την αύξηση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια (2017-2018) στην καταβολή ενοικίων», καταλήγει η επιστολή του κ. Περδίκη.

Στην επιτροπή έχει εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο από το Μάρτιο του 2017, το θέμα των ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του κεντρικού φορέα στέγασης κρατικών υπηρεσιών και τον τρόπο καθορισμού του ύψους του ενοικίου.

Της Μαρίας Χαμπή