You are here

Αναζητούνται γενικοί διευθυντές υπουργείων και υφυπουργείων

22/01/2022 14:00

Αίτημα για την αποπαγοποίηση πέντε θέσεων διευθυντών υπουργείων θα εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα αίτημα το οποίο υπογράφει ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας αφορά την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης πέντε θέσεων Γενικού Διευθυντή.

Πρόκειται για δύο κενές θέσεις και τρεις που αναμένεται να κενωθούν το 2022, οι οποίες αφορούν, στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, στο Υφυπουργείο Τουρισμού, στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Προστίθεται ότι στον Προϋπολογισμό προβλέπονται 15 εγκεκριμένες θέσεις Γενικού Διευθυντή ενώ, σήμερα, υπηρετούν 13 πρόσωπα στη συγκεκριμένη θέση. Αναφέρεται ότι επιπρόσθετα των δύο υφιστάμενων κενών θέσεων, εντός του 2022 προβλέπεται η δημιουργία άλλων τριών κενών θέσεων Γενικού Διευθυντή, λόγω αφυπηρετήσεων.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρόσθετες θέσεις αφορούν σε Γενικούς Διευθυντές για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ οι θέσεις που θα κενωθούν αφορούν τα  Υπουργείο Παιδείας, Υφυπουργείο Τουρισµού, και Υπουργείο Μεταφορών.

Ενώπιον της Επιτροπής τίθενται εξάλλου, αιτήματα για την αποπαγοποίηση τεσσάρων θέσεων Πληρεξούσιου Υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, επτά θέσεων στη Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας και έξι θέσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, το υπουργείο Μεταφορών, το Ανώτατο Δικαστήριο και το υφυπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα, ζητείται γραπτή συγκατάθεσή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για πλήρωση τεσσάρων θέσεων Πληρεξούσιου Υπουργού, (Κλ. Α 13(ίί)), θέση προαγωγής, λόγω προαγωγής των προκατόχων τους.

Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί αίτημά για αποπαyοποίηση κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής στη Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για τρεις θέσεις Διευθυντή (Κλ. Α15(ί) και τέσσερις θέσεις Ανώτερου Λειτουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (Κλ. Α13(ίί}}. Σημειώνεται ότι, όλες οι θέσεις αφορούν σε νέες θέσεις της Διοίκησης του ΥΕΚΨΠ, πλήρωση των οποίων κρίνεται άκρως σημαντική, για την διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί.

Η αποπαγοποίηση δύο κενών θέσεων προαγωγής στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, συγκεκριμένα μίας θέσης Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου (Κλ. Α12(ί)) και μίας θέσης Λειτουργού Τεχνικού Ελέγχου Α' (Κλ. Α11(ίί)) που προκύπτουν από προαγωγή των προκατόχων τους, θα τεθεί επίσης ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών.

Αίτημα για αποπαγοποιήση μία θέσης Ανώτερου Τεχνικού (Κλ. Α9) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για κάλυψη του κενού που υπάρχει σε Επαρχιακά Γραφεία και µίας θέσης Ανώτερου Τεχνικού (θέση Προαγωγής) στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, η οποία προέκυψε λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης της προκατόχου της από την 1 Ιανουαρίου 2022, έχει καταθέσει στην Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καροσος.

Η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπέβαλε αίτημά για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης μίας θέσης Ανώτερης Πρώτης Στενογράφου Δικαστηρίου (Μισθ. Κλίµακα (Α11)(11)), θέση Προαγωγής, η οποία προέκυψε έπειτα από αφυπηρέτηση της προκατόχου της.

Τέλος η Επιτροπή θα εξετάσει αίτημα για αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής Ανώτερου Λειτουργού Διασφάλισης Ποιότητας (Κλ. Α 13+2) στο υφυπουργείο Τουρισμού, ο κάτοχος της οποίας βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια.

Της Ελένης Χαραλάμπους