You are here

Ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές η ΚΤ

11/07/2002 19:49
Ψηφίσθηκε ομόφωνα από τη βουλή η νομοθεσία

Ομόφωνα ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της βουλής ο νόμος που καθιστά πλήρως ανεξάρτητη την Κεντρική Τράπεζα από πολιτικές επιρροές και επιβουλές. Με το νόμο πλέον ο οποίος εκσυγχρονίζει - νομικά και συνταγματικά - το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την Ανώτατη Νομισματική Αρχή το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του συνέταξε η ίδια η Κεντρική σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καταργούνται οι διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, προβλέπει ότι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της, ούτε η ΚΤ ούτε και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν, ούτε και δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση και τους οργανισμούς, ενώ παράλληλα απαγορεύεται στην κυβέρνηση και στους άλλους φορείς της πολιτικής εξουσίας να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας.

Επιπλέον, η διαχείριση του δημοσίου χρέους ανατίθεται στη Κεντρική Τράπεζα, ενώ παραχωρείται στο Υπουργικό Συμβούλιο το δικαίωμα, να αναθέτει την διαχείριση του δημοσίου χρέους στην κυβέρνηση, με χρονικό περιθώριο προειδοποίησης προς την ΚΤ 24 μήνες.

Το νομοσχέδιο που εντάσσεται στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ σχετικά με την ανεξαρτησία της ΚΤ, προβλέπει ότι ο Διοικητής (και ο σύμφωνα με το σύνταγμα Τ/Κ υπό- διοικητής) της Κεντρικής Τράπεζας για περίοδο δύο χρόνων μετά την αποχώρηση τους από τη Διοίκηση δεν θα μπορούν να εργαστούν σε άλλους εμπορικούς ιδιωτικούς οργανισμούς (π.χ. τράπεζες).

Τους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσει να ελέγχει το γραφείο της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Το νομοσχέδιο έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1ην Ιουλίου.