You are here

Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση οφειλομένων

03/03/2021 13:00

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, ολοκλήρωσε τη συζήτηση νομοσχεδίου που διευκολύνει τη διαδικασία διεκδίκησης οφειλόμενων ποσών που πηγάζουν από δικαστικές αποφάσεις.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «ο περί Καταδολίευσης των εκ Δικαστικής Αποφάσεως Πιστωτών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018».

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις καταδίκης για παράληψη πληρωμής οποιασδήποτε δόσης που διατάχθηκε από το δικαστήριο, το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει διάταγμα είσπραξης των οφειλόμενων δόσεων ως χρηματική ποινή, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η υποβολής σχετικής γραπτής αίτησης στο δικαστήριο.

Καλύπτουν κενά στην αυτονόμηση Πυροσβεστικής

Η Επιτροπή εξέτασε παράλληλα, τους κανονισμούς που αφορούν πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας και τα νομοθετήματα για την αυτονόμηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Σε ότι αφορά τους τέσσερις κανονισμούς για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις και εισηγήσεις για συμπερίληψη διατάξεων που είτε έχουν παραβλεφθεί, είτε θα πρέπει να ενσωματωθούν για να συνάδουν απόλυτα με το ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε συνάρτηση και σε συνάφεια με τους κανονισμούς που αφορούν την λειτουργία του αστυνομικού σώματος.

Ο κ. Γεωργίου, σημείωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις θα υποβληθούν σε ενσωματωμένους, αναθεωρημένους κανονισμούς εντός 15 ημερών, ώστε η Επιτροπή Νομικών να προωθήσει το νομοσχέδιο και τους τέσσερις κανονισμούς για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης, πειθαρχικούς κανονισμούς που αφορούν  στη συγκρότηση πειθαρχικής επιτροπής που θα επιλαμβάνεται πειθαρχικών υποθέσεων εναντίον μελών της αστυνομίας μέχρι και το βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου.

Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση πρότασης νόμου που τροποποιεί τον περί ποινικής δικονομίας νόμο έτσι ώστε να προστεθούν τα ονόματα των μαρτύρων που προτείνεται να καλέσει η κατηγορούσα αρχή, στις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο με το οποίο αρχίζει η ποινική έρευνα, δίωξη εναντίον προσώπου.

Μ.Χ.