You are here

Ανώτατο: Αντισυνταγματικός ο νόμος για 56η έδρα

19/03/2019 12:51

Tο Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο βάσει του οποίου η 56η έδρα στην Λεμεσό αποδόθηκε στον Γιώργο Παπαδόπουλο του κινήματος Αληλεγγύη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο νόμος είναι ασύμβατος και αντίθετος με τα άρθρα που προνοούν για τη λαϊκή κυριαρχία, ενώ παραβιάζει και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η πρόεδρος του κινήματος Ελένη Θεοχάρους σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε ότι «είναι σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βλέπω όμως ότι δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα τι γίνεται από την ημέρα της εκλογής μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας. Εκεί υπάρχει κενό στο Σύνταγμα».

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δηλώσεις του κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου, ανέφερε ότι έχουν δικαιωθεί οι θέσεις που έχουν διατυπώσει εκ μέρους της κυπριακής Δημοκρατίας.

Η βουλή προσπάθησε δύο φορές να ρυθμίσει με νόμο το πρόβλημα που προέκυψε με την αποποίηση της βουλευτικής έδρας που κέρδισε στη Λεμεσό η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους.

Η βουλευτική έδρα, παραμένει κενή, με αποτέλεσμα η Βουλή να νομοθετεί σήμερα με 55 αντί με 56 βουλευτές.

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε δύο φορές στο Ανώτατο και πέτυχε και τις δύο φορές ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την πρώτη ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου, που λειτούργησε τότε ως Εκλογοδικείο, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου. Το Εκλογοδικείο περιορίστηκε τότε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση.

Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας που προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τη δεύτερη ακυρωτική απόφαση, η οποία λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, ο νόμος κρίθηκε ως  αντισυνταγματικός διότι δεν σύναδε  με τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Ακολούθως, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε σε νόμο κατά πλειοψηφία δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα. Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όταν βουλευτής αποβιώσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού, αποδίδοντας για άλλη μια φορά τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού στον κ. Παπαδόπουλο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταχώρησε, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, την υπό εξέταση αναφορά.

Κατά τη τελευταία ακροαματική διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και οι δύο εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Βουλή, Πόλυς Πολυβίου και Χρίστος Κληρίδης, προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις, με το Ανώτατο Δικαστήριο να επιφυλάσσει την έκδοση της απόφασης του για σήμερα.