You are here

Αντεγκλήσεις για μισθοδοσία κληρικών

09/09/2019 17:01

Εν μέσω αντεγκλήσεων συνεχίστηκε και σήμερα η συζήτηση που έγινε το 1971 μεταξύ Δημοκρατίας και εκκλησίας για τους μισθούς των κληρικών.

Η συμφωνία προνοεί όπως η κυβέρνηση επιχορηγεί τη μισθοδοσία των κληρικών της εκκλησίας, με αντάλλαγμα παραχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας από την εκκλησία.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, δήλωσε ότι σήμερα καταβάλλονται €6,5 εκ. σε μισθούς περίπου 722 κληρικών.

Με βάση το νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός προνοείται να αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ από το 2026 και έπειτα ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι θα λαμβάνουν το επίδομα από το  κράτος θα αυξάνεται κατά 0,5%.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος κτηματολογίου ανέφερε ότι συνολικά 220 αγροτικά τεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από την εκκλησία στο κράτος (60 από την επαρχία Λευκωσίας και 160 από την επαρχία Λάρνακας), ενώ εκκρεμούν άλλα 80 για διαδικαστικούς λόγους. Η αξία των κτημάτων που έχουν μεταβιβαστεί είναι σε αξίες του 2018.

Ο διευθυντής του ελεγκτικού γραφείου της εκκλησίας της Κύπρου Γιάννης Χαριλάου, έστειλε το μήνυμα ότι η διευθέτηση του θέματος μέσω του νομοσχεδίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ότι η εκκλησία προσπαθεί να διευθετήσει όλα τα θέματα που εκκρεμούν χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τις θεωρεί όλες μέρος της εκκλησίας.

Είπε ότι η εκκλησία δεν θέλει να έχει συγκρουσιακή σχέση με τα κόμματα ή το κράτος, και διερωτήθηκε γιατί υπάρχει αντίδραση για το ποσό που παίρνει η εκκλησία της Κύπρου, όταν το κράτος, ορθώς, όπως είπε έρχεται και επιδοτεί και τις άλλες θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν στο νησί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Της Ηρώς Ευθυμίου