You are here

Αντιδράσεις για υπερεξουσίες στον επίτροπο ψηφιακής ασφάλειας

18/10/2019 12:52

Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν βουλευτές για τις συσσωρευμένες εξουσίες που παρέχονται στον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω του νομοσχεδίου για την λειτουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).

Η συζήτηση του περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστήματος Πληροφοριών Νόμος του 2019, άρχισε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής μεταφορών, επικοινωνιών και έργων.

Ο νέος θεσμός θα έχει την ευθύνη για πρόληψη και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις σε όλες τις ευαίσθητες υπηρεσίες του δημοσίου.

Σύμφωνα με την υπό μελέτη νομοθεσία, ο ανεξάρτητος επίτροπος ΑΨΑ, θα συγκεντρώνει ουσιαστικά όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του.

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής εξέφρασαν έντονες ανησυχίες υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως να προκύψουν φαινόμενα διαφθοράς και παράνομης πώλησης των ψηφιακών δεδομένων.

Ειδικότερα η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα ελέγχει μεταξύ άλλων:

  • Επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας
  • Διαχειριστές συστήματος διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  • Διαχειριστές αγωγών μεταφοράς πετρελαίου
  • Επιχειρήσεις προμήθειας φυσικού αερίου
  • Αεροπορικές μεταφορές
  • Εταιρίες διαχείρισης αεροδρομίων
  • Τμήμα ελέγχου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας
  • Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές εταιρίες
  • Διαχειριστές λιμανιών
  • Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Πάροχους υγειονομικής περίθαλψης
  • Διανομείς νερού
  • Παροχής ψηφιακής υποδομή

Ο βοηθός Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Πέτρος Γαλίδης, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η ασφάλεια των ψηφιακών δικτύων του δημοσίου.

Ο νέος θεσμός θα κινείται σε διάφορα επίπεδα. Πρώτα πρόληψη από κυβερνοεπιθέσεις, μέσω διαφόρων φίλτρων και ακολούθως αντιμετώπιση των επιθέσεων, από ειδικούς τους οποίους θα έχει στην διάθεση της η ΑΨΑ. Θα υπάρχει και συνεργασία με ανάλογους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Γαλίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύντομα θα έχουμε τις έξυπνες πόλεις, όπου θα ελέγχονται όλες οι υπηρεσίες ακόμη και τα φώτα τροχαίας από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε ένα χάκερ να αφήσει τα φώτα τροχαίας μόνο στο πράσινο και να προκληθούν χιλιάδες δυστυχήματα σε μια στιγμή», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι δεν είναι δυνατό ένα άτομο να έχει μεγαλύτερες εξουσίες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ούτε οι βασιλιάδες, ούτε ο Σάχης της Περσίας», είπε, χαρακτηριστικά, «δεν είχε τέτοιες εξουσίες. Δεν μπορεί ένα άτομο να έχει πρόσβαση σε όλες ευαίσθητες υπηρεσίες του δημοσίου».

«Στην ουσία παραχωρείται σε ένα ιδιώτη ο οποίος διορίζεται για πέντε χρόνια, να εποπτεύει όλα τα ευαίσθητα δεδομένα ενός κράτους, οικονομικά, ασφάλειας, τραπεζών, Κεντρικής Τράπεζας, βιομηχανιών  και όλων των υπηρεσιών» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «το εν λόγω όργανο θα είναι μονομελές τονίζοντας ότι ούτε ο Σάχης της Περσίας δεν έχει τέτοιες εξουσίες και εισηγήθηκε όπως η ΑΨΑ τεθεί κάτω από την εποπτεία ενός υπουργείου».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γεώργιος Προκοπίου σημείωσε ότι το θέμα θα επανέλθει σε 15 μέρες, ώστε το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί να μελετηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι λόγω διαφωνιών που προέκυψαν επειδή κάποιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσουν το νομοσχέδιο δόθηκε χρόνος δύο εβδομάδων να μελετήσουν και καταθέσουν τις θέσεις τους.

Εξήγησε επίσης ότι το προσωπικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή (ΓΕΡΗΕΤ) πληρώνεται από τη Δημοκρατία, δηλαδή οι φορολογούμενοι το οποίο μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ανέλθει στα €2,5 εκ.

Στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν εκπρόσωποι της ΚΥΠ, των υπουργείων άμυνας, εσωτερικών, μεταφορών, εκπρόσωποι των πάροχων (Cyta, Epic, Primetel, Cablenet)  εκπρόσωποι των συντεχνιών αλλά και ο ίδιος ο Επίτροπος.

Της Ηρώς Ευθυμίου